Udviklingsministeren skuffer Enhedslisten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

8. december præsenterer udviklingsminister Christian Friis Bach (R) regeringens udviklingspolitiske prioriteter på et møde, som Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde er vært for.

Af Eva Rasmussen, Journalist og medlem af U-landsnyts redaktion

Et udspil, som Enhedslisten ikke har haft indflydelse på, selv om partiet under finanslovsforhandlingerne forsøgte at gøre debatten om Danmarks arbejde i syd til et centralt punkt.

Det fortalte Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører Christian Juhl ved et møde om den politiske situation i Mellemamerika arrangeret af Mellemamerika Komiteen, Mellemfolkeligt Samvirke, Ibis, Folkekirkens Nødhjælp og 3F.

Christian Juhl understregede, at Enhedslisten glæder sig over, at arbejdet i Latinamerika fortsætter.

”Vi ved endnu ikke, hvor mange penge, der afsættes til programmet i Mellemamerika, men det er aktiviteterne i regionen, der tæller. Ikke om vi har en ambassade,” sagde han

En anden paneldeltager, Hans Peter Dejgaard, konsulent og formand for Foreningen U-landsnyt, understregede, at lukker den danske ambassade i Managua, er det vigtigt, at Danida fortsat har rådgivere i regionen:

”Civilsamfundsorganisationerne kan komme langt alene, men Danida kan noget, som de ikke kan”, kommenterede han, hvilket Christian Juhl var enig i.

Hvor mange penge, udviklingsministeren vil afsætte til Latinamerika, vil han måske løfte sløret for 8. december, da der er lagt op til debat efter præsentationen af regeringens udviklingspolitiske prioriteter.

Menneskerettigheder

Danida vil fortsætte med et regionalt menneskerettighedsprogram er udmeldingen, men det fandt de mange deltagere i Mellemamerika-mødet utilstrækkeligt.

Danida har i øjeblikket et velfungerede klima- og miljøprogram, og det bør fortsætte, var den generelle mening.

En enkelt mødedeltager sagde, at når klima og miljø ikke var nævnt i finanslovens ”4 linjer” om udviklingspolitik, var det måske, fordi pengene ikke længere skulle tages fra udviklingsbudgettet. Hun tilføjede dog hurtigt, at det nok var for optimistisk at tro.

Christian Juhl lovede at sætte klima og miljø på dagsordenen i den kommende debat om udviklingspolitikken i Mellemamerika.

I panelet deltog også Susanna Daag, generalsekretær i CIFCA, Copenhagen Initiativ for Central America. Hun fortalte blandt andet, at en kommende associeringsaftale mellem EU og Mellemamerika betyder, at en del af EU-støtten bliver givet som lån.

I 2012 indledes en debat om en ny strategi for Danmarks udviklingspolitik.