”Velkommen til Tour Development”, lyder det fra Sofie Hedegaard. Hun er frivillig kampagnekoordinator for Ghana Venskabsgrupperne. Omkring hende står skoleelever fra århusianske folkeskoler. De er mødt op i Mølleparken for at lære mere om FN’s nye verdensmål og de sidste 15 års udviklingssamarbejde.
Tour Development begynder med et tilbageblik på udviklingsindsatsen siden årtusindeskiftet og en tur rundt i parken, hvor otte store træfigurer er opstillet. De forestiller løbere, og repræsenterer hver ét af de otte 2015 Mål:
”Hvorfor tror I, det er lykkedes at få næsten alle børn i skole,” spørger Sofie Hedegaard, da de kommer til mål nummer to, der omhandler grundskole til alle børn. En forsigtig finger ryger i vejret. Det er en elev fra 5. klasse på Bakkegårdsskolen, som har et svar:
”Det er blevet gratis at komme i skole, og der er uddannet flere lærere,” siger han. Sofie smiler og nikker, for det er rent faktisk blevet nemmere for forældre i blandt andet Afrika at sende deres børn i skole takket være massiv global opbakning.
Godt match
Det står hurtigt klart, at børnene på Bakkegårdsskolen faktisk ved en del om både fattigdom og udvikling. Men det skulle de også gerne, fortæller Maria Kjærulff, lærer på Bakkegårdsskolen:
”Indholdet af Tour Development matcher godt det undervisningsforløb, vi har i skolen, og selvom nogle af begreberne er nye for eleverne, har vi beskæftiget os med FN´s verdensmål. Det er jo dem, som skal føre dem ud i livet,” smiler hun.
Det bekræfter Sofie Hedegaard som sammen med Ghana Venskabsgruppernes anden frivillige kampagnekoordinator, Amalie Palle Petersen, har arrangeret Tour Development:
”Vi stiller jo en del spørgsmål, men prøver at gøre det konkret, og eleverne har gode og kreative svar – også selv om det kan knibe med koncentrationen,” smiler Sofie.
En ide opstår
Ideen til Tour Development fik Amalie og Sofie i foråret efter en række møder med Ghana Venskabsgrupperne, og de besluttede sig hurtigt for at sætte fokus på de nye verdensmål og gøre status på 2015 Målene:
“2015 er verdens vigtigste år, når vi taler om den globale udviklingsindsats. Der skal gøres status på 2015 Målene, og her i september skal verdens ledere vedtage FN’s 17 nye verdensmål. Til december skal der forhandles om klodens fremtid på klimatopmødet i Paris. Meget er således på spil i 2015”, forklarer Sofie, og lægger til:
”Samtidig skaber festugen en fin ramme for en større oplysningsevent, så da vi hørte, at de århusbaserede udviklingsorganisationer hvert år går sammen om en festival, der sætter spot på verdens farverige mangfoldighed, koblede vi os på.”
Festivalen, som udviklingsorganisationerne står bag, har fået navnet Verdensspejl Festival, og er en årlig tilbagevendende begivenhed, som støttes af Danidas Oplysningsbevilling, Center for Kultur og Udvikling, Interkulturelt Center og Aarhus Festuge.
Tid til prioritering
Turen rundt i Mølleparken slutter i Markedsteltet, hvor eleverne selv skal tage stilling til de nye Verdensmål. Med et stort interaktivt kunstværk sætter de deres fingeraftryk med maling på ét af de 17 verdensmål:
”Eleverne må kun sætte ét fingeraftryk, for de skal opleve, hvor svært det er at prioritere. Og det er ikke nemt, men det er den virkelighed, udviklingsorganisationerne dagligt står overfor i arbejdet med udvikling,” forklarer Sofie. Alligevel er der en tendens til at prioritere fred og stabilitet. Det har én af Bakkegårdsskolens elever en forklaring på. Hun har selv sat sit fingeraftryk på fredsmålet:
”Hvis der var fred i verden, ville der være færre fattige og flere børn kunne komme i skole,” reflekterer hun.
Flere spørgsmål trænger sig på, men udenfor markedsteltet står en ny forventningsfuld skoleklasse klar til en Tour Development rundt i Mølleparken, så Bakkegårdsskolen må vige pladsen for det næste hold elever.
I alt ni skoler og mere end 250 elever gennemførte Tour Development.
Verdensspejl Festival og Tour Development slutter den 2. september.