UGANDA TEMA: Hetz mod homoseksuelle fortsætter, også på scenen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Teaterstykke om homoseksualitet i Uganda lander britisk producent bag tremmer i Kampala – og truer flere

Det er en typisk bar i Kampala, hvor to venner sidder over en øl efter arbejde. Den ene, en forretningsmand, fortæller nervøst sin ven, at han er homoseksuel – en indrømmelse, der ændrer hans liv for alvor og fører ham til en alt for tidlig død.

Manden er bare en skuespiller og baren kun en kulisse i ”Floden og bjerget”, et teaterstykke skrevet af britiske Beau Hopkins. Handlingen fortæller om en succesrig mand, som springer ud som homoseksuel i Uganda og betaler den højeste pris for det. Men det er kun et glimt af den virkelighed, der er lige så barsk i Uganda i dag.

Barsk virkelighed

I januar 2011 blev gay-rettigheds aktivist David Kato myrdet i Uganda kort tid efter en ugandisk avis udgav billeder af homoseksuelle med overskriften: ”Hæng dem”.

Homoseksuelle forhold er ulovligt i Uganda og straffes allerede med fængsel. Et lovforslag, for nylig forelagt igen for parlamentet, agter at sanktionere dødsstraf for enhver, der er dømt for homoseksuelle handlinger i tilbagefald, er HIV positiv eller har været sammen med en mindreårig.

The show must go on

Iscenesættelsen af teaterstykket var oprindeligt planlagt at foregå på Ugandas National Teater, men forestillingen blev aflyst efter regeringens embedsmænd gjorde indsigelse mod det homoseksuelle tema og regulatorer greb ind. Det Nationale Teater nægtede derefter at vise forestillingerne.

Men skuespillerne gik på scenen alligevel, dog i en meget reduceret skala. ”Floden og bjerget”, skrevet af britiske Beau Hopkins og produceret af britiske David Cecil, gik fra 17-23 august i en lille bar skråstreg kulturelt center som Cecil kørte i Kampala sammen med en veninde.

Den 6. september blev David Cecil arresteret for at have ignoreret en advarsel udgivet den 16. august af Ugandas Medieråd mod iscenesættelsen af stykket.

Cecil hævder, at han ikke er politisk, men at han ikke kunne se nogen fare eller konsekvenser ved at iscenesætte teaterstykket, da advarslen ikke udgjorde en retsorden – en holdning hans ugandiske advokat kunne bekræfte.

Men alligevel blev Cecil, som har været bosat in Uganda i de sidste 3 år, bragt en weekend bag tremmer, og er blevet tvunget af myndighederne til at overgive sit britiske pas så han ikke kan forlade landet. Ifølge hans advokat skal David Cecil vise sig i retssalen igen d. 18 oktober, når sagen bliver afgjort. Han risikerer 2 år i fængsel hvis dømt.

Hetz er distraktion

Cecil føler, at han er “gået i fælden” af de lokale kræfter, der gerne vil gribe enhver chance for at præsentere homoseksualitet som en vederstyggelighed, der bliver “importeret” af vesterlændinge ligesom ham selv.

Det var først den 29. august, efter at iscenesættelserne var slut, at Det Ugandiske Medieråd forbød teaterstykket ved at fastslå, at dele af stykket ”implicit fremmer homoseksuelle handlinger” som ”er i strid med love, kulturelle normer og værdier i Uganda.”

Handlingen fortæller om en mand som bliver efterfulgt og chikaneret for at være homoseksuel, han bliver udstødt af sine venner og til sidst slået ihjel. Som David Cecil udtalte: ”Det er ironisk, fordi det er netop temaet for vores teaterstykke,” sagde han. ”Dette…viser, at det indeholder en form for sandhed.”

Men det mest kontroversielle aspekt af teaterstykket er ikke homoseksualitet i sig selv, men snarere at historien hentyder til at politikere og religiøse interesser kan have produceret et ondskabsfuldt anti-gay klima i Uganda for at fremme deres egne dagsordener.

Mange mener at debatten om homoseksualitet er bare en distraktion fra vigtigere emner på den politiske dagsorden. Skuespilleren Okuyo Joel Atiku Prynce, som spiller hovedrollen er en af dem. “Se på tilstanden af vores veje, se på vores skoler, hvordan vores hospitaler ser ud og fortæl mig, hvis alt det, kan beskyldes homoseksualitet,” sagde han.

Vestlige interesser

Stykkets forfatter Beau Hopkins, som er 34 år og bosat i Uganda, kalder sit værk for et komedie-drama. Han siger at han brugte humor for at trække opmærksomhed på debatten om homoseksualitet, og hvordan den er manipuleret i Uganda.

“Western human rights groups are funding the LGBT (Lesbisk Gay Bi- Transseksuelle) activists…while US religious interests are funding the anti-gay lobby. The cashiers on both sides are Western,” sagde Beau Hopkins.

“I wanted to show the…power of this rhetoric, which is a western ideological battle being fought on Ugandan soil. Ultimately, Christianity was brought here by the West, but now it is seen as so personal, essential and national. People say ‘homosexuality is wrong in all African societies’,” sagde han.

Beau Hopkins kunne også blive arresteret for hans hånd i projektet og risikerer to års fængsel.

Skuespilleren Okuyo Joel Atiku Prynce har ingen illusioner om, at hans rolle vil ændre landets homofobiske indstilling med det samme, men han prøver at se det i et bredere perspektiv. “Dette vil ikke ændre landet natten over, men hvis det hjælper en person til at tvivle på sin måde at tænke på, så har det i det mindste ført til noget,” sagde han.