Uganda vil genindføre antihomolov

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Parlamentarikere i Uganda vil genindføre den internationalt kritiserede lov mod homoseksualitet. Et lækket udkast til lovforslaget lægger op til en endnu skrappere lovgivning end den, der blev annulleret af forfatningsdomstolen.

Politikere i Uganda er færdige med et lovforslag, der skal genindføre den omstridte lov mod homoseksualitet, som tidligere på året fik Danmark og enkelte andre lande til at omlægge udviklingsbistanden til Uganda.

Loven sigter mod ”unaturlig seksuel praksis”, som ofte er det begreb, der anvendes om homoseksualitet.

Ifølge en lækket kopi af lovforslaget vil politikerne straffe ”promovering” af homoseksualitet med op mod syv års fængsel.

Hvis denne del af loven vedtages, kan det have vidtrækkende konsekvenser, mener en af Ugandas førende aktivister på LGBT-området (lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede, red.).

”Folk er ikke klar over, at den del der handler om ‘promovering’, kan ramme alle. Hvis aviser skriver om homoseksualitet, kan det ses som promovering. Min Twitter-konto kan ses som promovering. Alle menneskeretsgrupper, hvis aktiviteter omfatter forsvar af LGBT-rettigheder, kan blive beskyldt for promovering,” siger Frank Mugisha, leder af organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG) til den britiske avis The Guardian.

Stor opbakning

En tilsvarende lov blev i august annulleret af landets forfatningsdomstol, men det skete på grund af en teknikalitet, i og med at der ikke var tilstrækkeligt mange parlamentarikere til stede ved vedtagelsen, og ikke på grund af lovens indhold.

Det lækkede lovforslag ligner til forveksling den gamle lov, bortset fra at straffen er skærpet for at ”promovere” homoseksualitet, mens der desuden åbnes mulighed for at straffe donorer, der støtter LGBT-organisationer økonomisk.

”De har bare ændret sproget, men ellers er det det samme,” siger Frank Mugisha til The Guardian.

Præsident Yoweri Museveni har været under pres fra sine egne partifæller i flere måneder for at sikre, at der kommer en ny antihomolov som erstatning for den gamle, der blev dømt ugyldig af forfatningsdomstolen.

Uganda holder parlamentsvalg næste år og præsidentvalg i 2016.

Allerede nu er mange politikere begyndt at bruge loven mod homoseksualitet i deres valgkamp. Den lov, der kun nåede at være i kraft i fem måneder fra marts til august i år, havde stor opbakning i befolkningen.

I forvejen er homoseksualitet forbudt ifølge Ugandas almindelige straffelov, der kan give fængsel op til livstid for “kødelig omgang mod naturens orden”, som det hedder.

Modstanden mod homoseksuelle er stor i Uganda, også i landets medier. Her er det tabloidavisen Red Pepper dagen efter, at antihomoloven blev underskrevet af præsident Museveni i marts.