Ugandas LGBT-miljø gennemfører hemmelig parade

foto_kuchu_times
Forfatter billede

Omkring 70 aktivister gennemførte lørdag den fjerde Pride march i Uganda for LGBT-personer – homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner.

Det var kulminationen på en uge med arrangementer for de seksuelle minoriteter i Uganda, som for langt de flestes vedkommende lever et liv i skjul for familie, venner, kolleger m.m.

Paraden fandt sted på en afsides liggende strand i Entebbe, omkring en times kørsel fra hovedstaden Kampala

“Vi er her for at sende en besked til den bredere befolkning om, at vi eksisterer, og at vi vil have rettigheder som alle andre ugandere,” siger en af deltagerne i paraden, Moses Kimbugwe, til britiske BBC.

Forud for lørdagens parade har LGBT-aktivisterne holdt en række arrangementer, blandt andet blev Mr and Miss Pride kåret i en skønhedskonkurrence.

En hel dag var dedikeret til at gøre opmærksom på forholdene for transkønnede, der ofte er mere synlige og derfor blandt de mest udsatte af Ugandas LGBT-personer.

Et år efter loven

Samtidig fejrede aktivisterne, at det nu er et år siden, at det lykkedes at få annulleret den omstridte anti-homolov, der kunne resultere i fængsel på livstid for seksuelle afvigere, herunder homoseksuelle.

Loven, der trådte i kraft i begyndelsen af 2014, udløste international fordømmelse og fik flere lande – herunder Danmark – til at true med at skære i udviklingsbistanden til Uganda.

Efter den omstridte lov havde været i kraft i et halvt år, blev den annulleret af landets forfatningsdomstol. Det skete dog ikke på grund af indholdet, der skærper straffene for sex mellem to mennesker af samme køn, men på grund af en teknikalitet: der var ikke tilstrækkeligt mange parlamentsmedlemmer til stede til, at vedtagelsen af loven var gyldig.

Flere ugandiske politikere har lovet, at de vil få vedtaget loven igen, og denne gang i en skrappere version og med et solidt antal stemmer for. Det er imidlertid ikke sket endnu, og visse iagttagere forventer heller ikke, at det vil ske inden for nær fremtid på grund af presset fra de internationale donorer.

Homoseksualitet er dog stadig ulovligt ifølge Ugandas almindelige straffelov, der giver mulighed for at idømme homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner til 14 års fængsel.

Udbredt homofobi

Den brede befolkning i Uganda er fjendtligt stemt over for homoseksuelle, og flere medier, politikere og religiøse ledere har været med til at puste til homofobien ved at fremstille homoseksuelle som pædofile, der “promoverer homoseksualitet” og “rekrutterer børn til sex”.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, forsøgte under sit nylige besøg i Kenya og Etiopien at tale for LGBT-rettigheder. Det er imidlertid ikke et emne, der falder i god jord hos de fleste afrikanske ledere, som argumenterer for, at homoseksualitet er “uafrikansk” – et argument, som også går igen blandt Ugandas politiske ledere.

Homoseksualitet er ulovligt i 37 afrikanske lande.

I de kommende dage vil Globalnyt sætte fokus på forholdene for LGBT-personer i Uganda med en række artikler. I København finder den årlige Pride Parade sted på lørdag. I den forbindelse er LGBT-aktivister fra Uganda inviteret til Danmark. Et af temaerne for årets Pride i København er solidaritet, både nationalt og internationalt.