En gruppe oppositionspartier i Uganda har meddelt, at de vil danne en koalition i forsøget på at besejre den regerende “Bevægelse” under ledelse af præsident Yoweri Museveni ved valgene i 2006, rapporterer BBC Online onsdag.
Den nye G7-koalition tænkes bl.a. omfatte Ugandas Folkekongres, UPC, Det konservative Parti og partiet “Reform Agenda”. Politiske partier har ellers været pålagt omfattende restriktioner under et arrangement, der kaldes “Bevægelsen”.
Tanken hermed er at undgå nye opslidende borgerkrige og etniske og religiøse opgør ved at inkorporere alle politiske strømninger og grupper i en enkelt national bevægelse, som i princippet alle ugandesere tilhører.
Præsident Museveni har dog i de senere måneder tilladt en vis frigørelse af det politiske rum, og det regerende parti har nu ladet sig registrere som deltager i et muligt demokratisk flerparti-valg i 2006. Det sker bl.a. efter pres fra de udenlandske bistandsydere, som længe har ønsket en demokratisering. Bistanden betaler en betydelig del af Ugandas drifts- og udviklingsbudget.
G7-partierne har imidlertid afvist at lade sig registrere, idet de har indbragt selve loven om de politiske partier for domstolene. Under loven er politiske møder af ikke-registrerede partier ulovlige,.
Alligevel har et konservatibvt parlamentsmedlem, Nsubuga Nsambu, informeret politiet om, at der på lørdag holdes et møde i hovedstaden Kampala, hvor medlemmer af G7-koalitionen vil blive indbudt til at tale, anfører BBC.
På en pressekonference tirsdag i Kampala, arrangeret af Det konservative Parti, understregede den ledende konservative politiker, John Ken Lukyamuzi, behovet for enhed, og tilføjede, at G7 må lære af erfaringerne fra nabolandene.
I Kenya erobrede oppositionen til det siddende styre under præsident Moi magten i 2003 efter at have begravet mange års intern strid og dannet en enheds-koalition, som kunne stå sammen og besejre det gamle styre.
I Tanzania derimod er oppositionen splittet og det regerende Revolutionsparti, CCM, sidder fortsat ved roret – som det har gjort siden uafhængigheden for 42 år siden.
Ifølge forfatningen kan præsident Museveni ikke søge en tredje embedsperiode, men hans Bevægelse har besluttet at arbejde for ophævelse af bestemmelsen om, at en præsident kun kan sidde i 2 embedsperioder.
Museveni har sammenlagt været Ugandas leder siden 1986 – altså i snart 18 år.