Ugandas præsident i kovending: Vil underskrive lov mod homoseksuelle

Laurits Holdt

Præsident Museveni har nu besluttet at skrive under på loven, der kan give fængsel på livstid for homoseksuel aktivitet i Uganda. Loven vil også gøre det ulovligt at arbejde for homoseksuelles rettigheder.

Ugandas præsident Yoweri Museveni sagde fredag, at han nu alligevel vil underskrive den kontroversielle lov mod homoseksualitet. Det rapporterer BBC.

Han melding kommer efter rådslagning med et panel med seks eksperter.

Ekspertpanelet fremlagde et dokument med seks observationer, der overbeviste Museveni om, at han skulle skrive under, rapporterer BBC på Twitter:

1. There is no definitive gene responsible for homosexuality.
2. Homosexuality is not a disease but merely an abnormal behaviour which may be learned through experiences in life.
3. In every society, there is a small number of people with homosexuality tendencies.
4. Homosexuality can be influenced by environmental factors e.g. culture, religion and peer pressure among others.
5. The practice needs regulation like any other human behaviour especially to protect the vulnerable.
6. There is need for further studies to address sexuality in the African context.

Presidential Advisor on Science Dr. Richard Tushemereirwe stated that homosexuality has serious Public Health consequences and should therefore not be tolerated.

Loven blev vedtaget i parlamentet i slutningen af 2013, men præsidenten nægtede i første omgang at underskrive den. Han mente, at homoseksualitet er en sygdom og at de homoseksuelle burde have hjælp og behandling. Den antagelse har ekspertpanelet nu fået ham til at gå væk fra.

Ifølge loven kan homoseksuelle idømmes livsvarigt fængsel. Loven gør det også ulovligt at arbejde for LGBT-rettigheder (samlet betegnelse for folk med anden seksuel orientering).

I et tidligere udkast til loven var der også mulighed for dødsstraf, men det blev fjernet inden loven kom til afstemning i parlamentet.

Mulig dansk reaktion

Efter parlamentets vedtagelse af loven sagde daværende udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R), at den danske udviklingsbistand til Uganda ville blive omlagt, hvis Museveni underskrev loven.

Rasmus Helveg Petersen sagde, at Danmark ville trække den del af dansk bistand, som gik til regeringen og parlamentet – i alt 105 mio. kr. eller ca. en tredjedel af støtten. I stedet ville pengene blive kanaliseret til ’demokratiske kræfter’.

Den ugandiske avis The Independent skrive fredag, at præsidenten og hans parti desuden vil nægte folk, der et sigtet for bl.a. voldtægt og homoseksualitet at blive sat fri mod kaution. Præsidenten mener, at det er en direkte opfordring til kriminalitet, at løslade denne type kriminelle mod kaution.

Interessant nok, bemærker avisen, er korruption ikke med på listen. Folk, der er mistænkt for korruption vil altså fortsat have mulighed for at blive løsladt mod kaution.