Ulla Tørnæs: Ny teknologi skal hjælpe Afrika med at springe udviklingstrin over

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Der var fokus på digitalisering og innovation, når udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) tirsdag deltog i EU-Afrika højniveauforum i Wien. Med forummet ønsker det østrigske formandskab og Den Afrikanske Union (AU) at sætte skub på den digitale transformation og bringe EU-Afrika-samarbejdet ind i den digitale tidsalder.
 Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

”Digitaliseringen i Afrika giver nye indtægtsmuligheder og livsvilkår. Det har jeg selv set på mine rejser i Afrika. Særligt i de store byer går det rigtigt stærkt i disse år. Samtidig er der grupper, der endnu ikke nyder gavn af digitaliseringen. I udviklingssamarbejdet skal vi arbejde med både digitaliseringens muligheder og udfordringer,” siger Ulla Tørnæs og fortsætter:

”Jeg har netop offentliggjort en strategisk ramme for udmøntningen af Danmarks TechVelopment-indsats i 2019, hvor det geografiske hovedfokus er på Afrika. Det er her, at digitaliseringen rummer det største potentiale for at skabe udvikling og bæredygtig vækst, og det skal Danmark selvfølgelig være med til at understøtte.”

Forummet er en mulighed for at dele danske erfaringer med bl.a. innovation og digitalisering i udviklingssamarbejdet, såkaldt TechVelopment, ligesom udviklingsministeren vil have mulighed for at dele de danske erfaringer med en højt digitaliseret offentlig sektor.

”Danmark er ganske enkelt verdens bedste til E-Government ifølge FN’s e-government undersøgelse. Danske borgere er vant til at kommunikere digitalt med den offentlige sektor og nyder gavn af vores højt digitaliserede offentlige sektor. Vi er klar til at dele vores erfaringer fra Danmarks digitale rejse,” siger Ulla Tørnæs.

Med i udviklingsministerens delegation var repræsentanter fra to særligt innovative danske virksomheder, Bluetown og UNUMED. Bluetown er et dansk it-firma, der leverer soldrevet wifi til landsbyer og afsidesliggende områder og dermed giver adgang til information og kommunikation. UNUMED leverer brugervenlige IT-løsninger for klinikker og hospitaler i lav- og middelindkomstlande.

Det er den østrigske kansler Sebastian Kurz, der er vært for forummet sammen med Rwandas præsident og formanden for AU, Paul Kagame. Foruden en række europæiske og afrikanske statsledere og ministre deltager virksomhedsejere, entreprenører og repræsentanter fra innovative start-ups.

Højniveauforummet afholdes på et tidspunkt med stort fokus på at styrke forholdet til Afrika, herunder gennem EU-Afrika Alliancen lanceret af Kommissionsformand Juncker i september.

Samtidig har Danmark gjort teknologisk diplomati, TechPlomacy, til en tværgående prioritet i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik og har udpeget verdens første tech-ambassadør.

Læs den strategiske ramme for udmøntningen af Danmarks TechVelopment-indsats i 2019 i vedhæftet PDF-dokument.