Ulla Tørnæs: Kontrollen med u-landsmidlerne er god nok

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) afviste på et samråd torsdag i Folketingets udenrigsudvalg, at kontrollen med danske bistandsmidler er for dårlig, skriver “Nyhedsavisen” fredag.

Samrådet kom efter, at “Nyhedsavisen” og TV 2 har fået aktindsigt i 244 sager om svindel, bedrageri og andre regnskabsmæssige uregelmæssigheder i perioden 2004-2008 og afsløret svindel for millioner af danske bistandskroner.

– Jeg mener ikke, at der er problemer med kontrollen af den danske bistand, sagde Ulla Tørnæs.

Udtalelsen falder vel at mærke efter, at Danidas økonomichef gennem 18 år, Finn Balslev, til “Nyhedsavisen” har udtalt, at kontrolfunktionerne trænger til at blive gået igennem med en tættekam.

Se også telegrammet www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=15614&mode=Nyhed

Det var da heller ikke alle, der var tilfredse med ministerens forsikringer om, at alt er under kontrol.

– Det er mærkeligt, at ministeren ikke engang vil undersøge, om kontrollen er god nok, men bare afviser problemerne blankt, siger Socialdemokraternes u-landsordfører, Ole Hækkerup.

Socialdemokraterne og Enhedslisten opfordrede derfor torsdag til, at rigsrevisionen skal undersøge kontrollen med bistandspengene.

– Det skal rigsrevisionen være meget velkomne til. Men det er jo op til rigsrevisionen selv at beslutte, sagde Ulla Tørnæs.

Både Ole Hækkerup (S) og Frank Aaen (EL) står nu parat med en lang række uddybende spørgsmål om kontrollen med bistandspenge.

– Jeg synes bl.a. ikke, at ministeren kastede klarhed nok over, hvordan svindlen foregår, siger Frank Aaen til “Nyhedsavisen”.

Andre medlemmer i udenrigsudvalget var tilfredse med udviklingsministerens forklaring om svindelsagerne og ønskede ikke en nærmere undersøgelse.

– Nu skal vi ikke skyde gråspurve med kanoner, lød opfordringen fra formand for udenrigsudvalget, løsgængeren Gitte Seeberg, indtil 1. september, hvor hun forlader Folketinget og bliver generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden efter Kim Carstensen.