UM: Verden vil have dansk katastrofe-bistand – seminar i København

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

FN har set sig varm på danske virksomheder med speciale i katastrofer.

Og de danske leverandører står klar med selvflyvende helikoptre, insektnet og vandrensende sugerør, skriver udenrigsministeret i en pressemeddelelse torsdag.

For første gang nogensinde deltager FN i et seminar med fokus på, hvordan man som virksomhed bliver leverandør i katastrofer, som dem vi har set i Haiti og Somalia. Det sker, når Eksportrådet i Udenrigsministeriet er vært ved et seminar den 10. og 11. juni i København.

FN stiller med 10 organisationer, der hvert år bruger en stor del af sit samlede indkøbsbudget på 80 mia. kroner inden for katastrofer, kriser og genopbygningsarbejde.

Så ordremulig-hederne for de danske eksport-virksomheder er gode, anfører leder af handelsafdelin-gen på den danske ambassade i New York, Anette Steen-berg Williams.

– Danmark klarer sig allerede flot som FN’s 10. største leverandør. Vi overhaler bl.a. vore broderlande Norge og Sverige. Men det forhindrer ikke, at vores ambition er at komme længere op på top 10-listen over de næste par år, siger Anette Steenberg Williams.

Interessen for arrangementet er stor. 131 registrerede virksomheder, 215 personer og omkring 400 anmodninger om individuelle samtaler med de 10 deltagende FN-organisationer samt en enkelt NGO.

På deltagerlisten for virksomheder er bl.a. Hoh Water Technology A/S, der møder op med en container for at vise, hvordan man laver saltvand om til ferskvand.

Virksomheden Sky-watch, der laver selvflyvende helikoptre udstiller også. Det samme gør den humanitære entreprenør Vestergaard Frandsen, der stå bag det verdenskendte og patenterede “Life-Straw”.

Derudover deltager Grundfos, Danfoss, Radiometer, Danoffice, Kjaer & Kjaer og mange flere.

I løbet af de 2 dage, seminaret varer, flyves repræsentanterne fra de forskellige FN-organisationer ind fra bl.a. Haiti, New York og Jordan for at give netop deres bud på, hvad der er behov for i felten.

Eksempelvis deltager Jouko Ala-Outinen fra indkøbsafdelingen i UNDP, der har stået for logistikken i forbindelsen med katastrofen på Haiti.

Også svenske og norske virksomheder deltager i seminaret.

Seminaret er åbent for pressen, fredag den 11. juni på Østerbro i København med mulighed for interview med de deltagende FN-folk samt fotomuligheder i forbindelse med virksomhedernes udstilling.

Yderligere oplysninger om deltagelse m.v. hos:

Pressemedarbejder, Udenrigsministeriet Charlotte Dahlsgaard: Mobil: 22 46 08 09
Leder af handelsafdelingen i New York, Anette Steenberg Williams: Mobil: 40 54 15 39