UM-vurdering: Nepal – ungt demokrati i krise, donormøde i maj

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

DOKUMENT
Udenrigsministeriet/Danida har begået følgende vurdering af de anspændte forhold i programsamarbejdslandet Nepal. Vurderingen står på ministeriets hjemmeside www.um.dk

I august 2003 brød våbenhvilen mellem den nepalesiske regering og maoisterne sammen. Situationen er både politisk, økonomisk og socialt blevet forværret og mere kompliceret. Det anslås, at halvdelen af landet mere eller mindre kontrolleres af maoisterne.

Den nuværende situation er uholdbar og vil ikke føre til andet end flere lidelser for en nepalesisk befolkning, der ikke alene er blandt de allerfattigste i verden, men derudover har måttet leve i en tilstand af frygt og usikkerhed de sidste par år.

Trods tilbageslagene er der også fremadrettede positive tendenser, som Danmark støtter aktivt på flere niveauer. Men det er først og fremmest nepaleserne selv, der kan ændre på landets forhold.

Nepals meget unge demokrati blev grundlagt i 1990. Den nuværende politiske krise blev indledt med opløsningen af parlamentet i foråret 2002 og kongens afskedigelse af den demokratisk valgte premierminister i efteråret 2002.

Aktuelt er regeringsmagten i hænderne på kongen og dennes udpegede ministre. Tilsidesættelsen af de politiske partier har ført til konfrontationer mellem partierne og regeringen. Der er i øjeblikket daglige demonstrationer arrangeret af de politiske partier med kravet om genindførelse af demokratiet.

Menneskeretssituationen er siden august 2003 blevet forværret, og der begås overgreb af både den maoistiske oprørsbevægelse og sikkerhedsstyrkerne.

Den seneste måneds intensivering af konflikten bl.a. med store demonstrationer har ikke bedret respekten for menneskerettigheder hos hverken den ene eller anden part i en konflikt, der nu har varet i mere end 8 år.

Men regeringen er under pres fra bl.a. donorerne, og har erkendt at der sker krænkelser af menneskerettighederne. I forbindelse med de igangværende forhandlinger i FNs Menneskeretskommission i Geneve har den nepalesiske regering fremlagt en plan for at forbedre forholdene. Fra dansk side støtter man aktivt dette arbejde både i FN-regi og med konkrete projekter lokalt.

På trods af den ustabile politiske situation fortsætter de nepalesiske myndigheder bekæmpelsen af fattigdom og en reel decentralisering af magten.

Den ustabile situation og manglen på skatteindtægter gør det imidlertid svært at gennemføre landets 10. femårsplan, der er den overordnede plan for landets bekæmpelse af fattigdom, og gennemførelse af det omfattende økonomiske og politiske reformprogram.

I den forbindelse var Danmark blandt de bilaterale donorer, der i 2003 vedtog en handlingsplan for indsatsen i det nuværende finansår. Trods det stigende pres konflikten lægger på statsbudgettet, er det lykkedes at fastholde de sociale sektorers procentvise del af budgettet.

Danmark støtter intensivt de nepalesiske myndigheder og civilsamfundet i at fremme god regeringsførelse og få has på korruptionen.

Den danske støtte til den nepalesiske antikorruptionskommission har de seneste år givet kommissionen styrket gennemslagskraft. I 2003 blev der rejst en lang række korruptionssager, hvor en del blev vundet og har ført til domfældelse.

Danmark bidrager også til at opbygge et uddannelsessystem, hvor alle kan få en uddannelse uanset økonomisk og social formåen, og til forbedring af miljøet og udbygning af energisektoren. Selv om betingelserne er blevet sværere, når den danske bistand ud til lokalbefolkningen.

Løsningen af konflikten i Nepal kræver dannelse af en repræsentativ regering, nyvalg og genoptagelse af fredsforhandlingerne. Danmark lægger selvstændigt og i samarbejde med det internationale samfund pres på parterne for at dette sker.

Danmark støtter de reformkræfter i Nepal, der ønsker at se en fredelig løsning på en konflikt, der har sit udspring i historiske uligheder i samfundey.

Den nepalesiske regering har indkaldt til et stort donor-møde i begyndelsen af maj, hvor de økonomiske og politiske reformprocesser skal drøftes. Danmark arbejder tæt sammen med de øvrige donorer for at understøtte fred, demokrati og menneskerettigheder, og vil også ved denne lejlighed fremføre sine synspunkter med vægt.

Danmarks bistand til Nepal udgør ca. 150 mio. kr. årligt.

Yderligere oplysninger hos Asien-kontoret, fuldmægtig Mette Vind, tlf. 33 92 09 73.