UMs rådgivende globaliseringspanel træder sammen i København – mange topnavne i forsamlingen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) mødes fredag med danske og udenlandske medlemmer af et nyt Rådgivende Panel om Globalisering på 21 medlemmer, som Udenrigsministeriets direktør Ulrik Federspiel har samlet i Eigtveds Pakhus til drøftelse af globaliseringens udenrigspolitiske konsekvenser.

Panelmødet er led i regeringens analyse af globaliseringens betydning for Udenrigsministeriets og ambassadernes fremtidige opgavevaretagelse.

I anledning af mødet udtaler udenrigsministeren:

– For regeringen er det helt afgørende, at Udenrigsministeriet er gearet til at håndtere de udfordringer og opgaver, som globaliseringen medfører. Det fremgår klart af udkastet til Regeringens Globaliseringsstrategi og de anbefalinger, som særligt drejer sig om Udenrigstjenestens udvikling.

– Vi skal hele tiden udvikle vores instrumenter og kompetencer, så vi effektivt kan fremme danske interesser i udlandet. Vi skal være rustede til at indgå i et stærkt samspil med andre lande og kulturer.

– Vi har nedsat et Rådgivende Panel om Globalisering med danske og udenlandske eksperter, der har særligt blik for internationale forhold og globaliseringens udvikling.

– Jeg er i sagens natur meget tilfreds med, at denne gruppe af videnskabsmænd og forskere, erhvervsfolk, repræsentanter fra medieverdenen og fra folkelige organisationer samt internationale topdiplomater har fundet tid til at deltage i Panelet. Jeg glæder mig meget til at høre deres bud på globaliseringens betydning for det moderne diplomati.

– Jeg forventer, at analysen vil føre frem til konkrete anbefalinger om, hvordan Udenrigsministeriet bedre kan fungere som hele Danmarks platform og spydspids i det globale samfund i de kommende år”.

Medlemmerne af Det Rådgivende Panel om Globalisering er:

– Ian Beesley: Rådgiver og tidligere topembedsmand i den britiske centraladministration og partner i PricewaterhouseCoopers.

– Geeteara Safiya Chowdhury: Præsident for Adcomm Ltd., en førende virksomhed i IT/reklamebranchen i Bangladesh.

– Carly Fiorina: Direktør for Revolution Health Group og bestyrelsesmedlem i Cybertrust, Tidligere chef for HP.

– Charles Grant: Direktør ved Centre for European Reform. Tidligere ansat ved tidsskriftet “The Economist”.

– Brian Hocking: Professor i International Politik ved Department of Politics, International Relations and European Studies, Loughborough University.

– Thierry de Montbrial: Direktør og grundlægger af lInstitut Français des Relations Internationales (www.ifri.org) (IFRI) i Paris. Tidligere chef for Quai dOrsays planlægningsenhed. Forfatter.

– Joseph S. Nye: Professor ved Harvard University og tidligere amerikansk viceforsvarsminister. Forfatter til bl.a “Soft Power – the means to success in world politics” (2004).

– Erik R. Peterson: Professor ved Center for Strategic and International Studies, Washington D.C og tilknyttet en række amerikanske tænketanke.

– Kishan Rana: Ambassadør og indisk diplomat og forsker. Specialiseret i økonomisk diplomati og effektivisering af udenrigstjenester.

– Abdel Moneim Said: Direktør for Al Ahrams Center for Political and Strategic Studies, Cairo. Bestyrelsesmedlem for det dansk-egyptiske dialoginstitut.

– Anne Marie Slaughter: Dekan ved Woodrow Wilson School of Public and Int. Affairs, Princeton University, medlem af bestyrelsen i “Council on Foreign Relations”. Forfatter.

– Abdoulaye Bio Tchane: Afrika-direktør i IMF. Tidligere finansminister i Benin (tilknyttet panelet som særlig ekspert).

– Michael Treschow: Bestyrelsesformand for Ericsson og Electrolux, bestyrelsesmedlem i ABB.

– Ngaire Woods: Professor ved Oxford University Colleges “Global Economic Governance”-program. Har redigeret bogen “The Political Economy of Globalisation”. Tilknyttet UNDP.

– Lykke Friis: Prorektor ved Københavns Universitet. Tidligere Europapolitisk chef i Dansk Industri og adjungeret professor, Copenhagen Business School. Tidligere forsker ved DUPI.

– Christian Friis Bach: International chef, Folkekirkens Nødhjælp. Initiativtager til dannelsen af Max Havelaar Fonden og tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke.

– Lise Kingo: Executive VP for people, reputation and relations, Novo Nordisk. Bestyrelsesmedlem for Business for Social Responsibility (USA) og for GN Store Nord.

– Anne Knudsen: Chefredaktør og admin. direktør på Weekendavisen. Antropolog, forfatter og tidligere forsker og universitetslærer, kronikredaktør på Politiken, programvært på DR2

– Ida Nicolaisen: Nordisk Institut for Asien Studier (NIAS), Københavns Universitet. Kultursociolog og seniorforsker. Medlem af FNs Permanente Forum for Oprindelige Folk.

– Georg Sørensen: Professor ved Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Forfatter til en række bøger og artikler om internationale relationer i det 21. århundrede.

– Birgit Aagaard-Svendsen: Executive vice-president og CFO i J. Lauritzen rederiet. Medlem af Danske Banks og Danmarks Radios bestyrelser.

Yderligere oplysninger hos kontorchef Erik Laursen, tlf. 3534 0198, eller fuldmægtig Mette Thygesen, tlf. 3392 0908.

Kilde: www.um.dk