Økologisk boom i de rige lande kan løfte småbønder ud af sult og fattigdom. FN ser stort potentiale for eksport til Europa
Af Gustav Bech Jensen
Et boomende vestligt marked for økologiske fødevarer tænder håb for fattige småbønder i Afrika.
FNs organisation for handel og bæredygtig udvikling, UNCTAD, mener, at økologisk landbrug er vejen frem for titusinder af småbønder i bl.a. Uganda, Tanzania og Kenya.
– Mange småbønder kan forbedre deres levevilkår ved at lægge om. Økologi opfylder alle betingelser for bæredygtig handel og giver adgang til verdensmarkedet, fordi efterspørgslen stiger mere end produktionen kan følge med, siger Andrew Stevenson, der er økonom i UNCTAD i Geneve.
Fredag i sidste uge deltog han sammen med andre eksperter og forskere i en konference i København om økologisk landbrug i Afrika og mulighederne for at sælge produkterne til købedygtige forbrugere i USA og Europa.
I Uganda har mere end 30.000 bønder med nogle få hektar jord allerede omlagt deres små landbrug.
– Mange er interesseret, fordi de ikke har råd til at købe kunstgødning og sprøjtemidler. Desuden har de svært ved at sælge deres varer. Vi kan tilbyde dem markedsadgang, og det er meget vigtigt. Derfor ser de økologien som en mulighed, siger Brian Ssbunya, der er leder af eksportfirmaet African Organic. Firmalet leverer bl.a. frugt til en ny yoghurt fra Thise Mejeri.
Judith Kyst, der er generalsekretær i Max Havelaar Danmark, forudser, at den nuværende trend med markant stigende salg af fair trade og økologi vil fortsætte i de kommende år. Hun mener, at markedet kan bruges til at løse store globale problemer som overudnyttelse af miljøet og fattige levevilkår i Den 3. Verden.
– Sådan som markedet er drevet lige nu, ser jeg markedet som en kæmpe løftestang, hvis vi ellers kan finde ud af bruge det effektivt, siger hun.
Verdensmarkedet for økologi er 4-doblet på 10 år og ventes i år at nå op på 40 milliarder dollars.
Forskning og praktiske erfaringer viser, at de fleste bønder i Den 3. Verden opnår højere udbytter i marken, når de omlægger til økologi.
Større biologisk indsigt og bedre teknik er samtidig med til at forbedre dyrkningsjorden og forhindrer erosion, som er et af de største problemer i Afrika.
Artiklen er venligst stillet til rådighed for u-landsnyt.dk af avisen Økologisk Jordbrug, som udkommer fredag med et temaopslag om handels- og dyrkningspotentiale for afrikanske bønder.
Gustav Bech er ansvarsh. redaktør for “Økologisk Jordbrug”, Frederiksgade 72, 8000 Århus C., e-mail: [email protected], Tlf.: 87 32 27 29