Undersøgelse: Udstationerede savner regn og mørke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Når man er bosat i udlandet og julen nærmer sig, er regn sjap, flæsk og dårlige TV-serier dét, man savner allermest.

Rejse- og sundhedsforsikringsfirmaet IHI – International Health Insurance danmark a/s, har netop fået lavet en undersøgelse blandt 1.400 personer bosiddende i udlandet. Trods savnet af regnvejr og mørke er livet som udstationeret dog lykkeligt. Specielt, hvis man bor i Thailand, eller Spanien.

At man kan savne gråvejr og koldere temperaturer kan være svært at forstå, når man trasker afsted en regnvåd decemberdag i Danmark, men det er ikke desto mindre tilfældet.

Koldere vejr og 4 årstider savnes af 18 procent af de udsendte. Vennerne og familien savnes af 67 procent. Mad og drikke scorer også højt på savneskalaen med hele 44 procent. Her er bacon, pølser og et godt glas øl højt på hitlisten over fødevarer, der giver årsag til hjemve.

Tidl. vicegeneralsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Lennart Skov-Hansen, der stammer fra idylliske Tåsinge, har i 2 år boet i det fattige sydafrikanske land Malawi. Han længes også efter de 4 afvekslende årstider.

– Jeg ved godt, at mange forsvinder til syden i juletiden og om vinteren, men jeg synes, at der er noget charmerende ved den mørke tid derhjemme, hvor vi tænder stearinlys og alt det. Jeg er som dansker født til de 4 årstider, siger den nu 61-årige bistandsveteran, der er udsendt som regionalkoordinator for Folkekirkens Nødhjælp med base i Lilongwe, til Politiken Online.

Klima og livsstil vigtigere end løn

De vigtigste faktorer for et vellykket udlandsophold er dog hverken bacon eller bajere. Det vigtigste er helt klart landets livsstil og klima. På tredjepladsen kommer landets muligheder for fritidsaktiviteter, alt imens befolkningen og naturens ynde er på 4. og 5. pladsen.

Først på sjettepladsen finder man lønchecken, som altså langt fra er det vigtigste ved en udstationering. Det kan virke ligeså overraskende som, at madkulturens betydning for tilfredsheden er helt nede på 7. pladsen.

Store chancer for et lykkeligt liv

Trods afsavn er der store chancer for et lykkeligt liv i udlandet. Tallene viser, at hele 70 procent af tilflytterne i Spanien bedyrer, at livet er langt bedre, end det de er flyttet fra. Det samme gælder bosatte i Australien og Thailand, hvor henholdsvis 89 og 87 procent af de adspurgte mener at have større livskvalitet.

Ude godt – men hjemme er nu noget særligt

Faktisk er 64 procent af de adspurgte så tilfredse med at have rykket teltpælene op fra fødelandet, at end ikke afsavnet af venner og familie får dem til at overveje at opgive deres eksotiske hverdag.

53 procent betragter beslutningen om at flytte ud som den bedste beslutning, de nogensinde har taget. Alligevel er fødelandet for over halvdelen af de adspurgte det land, hvortil de føler størst tilknytning, så selv om “ude” er godt, er julen hjemme altså stadig noget helt særligt.

Yderligere information om IHI og undersøgelsen Expatriate Survey 2006 hos kommunikationsrådgiver- og partner Flemming Mieth, Rostra Kommunikation A/S tlf. 29 27 97 55, mail: [email protected] eller Thomas Flygare, IHI, tlf. 3342 8397, mail, [email protected]

Om undersøgelsen Expatriate Survey 2006:

Undersøgelsens målsætning er at afdække IHI og BUPAs kunders behov i udlandet ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse sendt online til alle aktive udsendte/expats registreret hos IHI/BUPA.

Ud af de 3.676 kunder, der modtog emailen svarede 1.354, hvilket giver en svarprocent på 37. Undersøgelsen blev foretaget i september 2006. Der er en klar overrepræsentation af englændere i undersøgelsen. 10 danskere deltog. Flertallet af respondenterne har boet i det pågældende land i mere end 2 år på svartidspunktet.

IHI – International Health Insurance danmark a/s – om IHI:

I mere end 30 år har IHI forsikret danskere og andre nationaliteter i deres hjemland, på rejse og under ophold i hele verden. IHI yder service til mere end 270.000 kunder såvel privatpersoner som virksomheder – i mere end 190 lande.

Vi har solid erfaring med hospitaler og behandlingsmuligheder både i Danmark og i udlandet. International Health Insurance danmark (IHI) er en del af British United Provident Association (BUPA). BUPA er en global sundheds- og plejeorganisation, og er som sygeforsikringsselskab med eget netværk af læger og hospitaler i stand til at geninvestere hele sit overskud i bedre services inden for sundhed og pleje.

Alle BUPAs 40.000 medarbejdere er drevet af selskabets mission: taking care of the lives in our hands. Med IHI som en del af BUPA-gruppen er 8 millioner kunder afhængige af organisationens service inden for privat sundhedsforsikring. I IHI er der 450 ansatte fra 25 lande på IHIs hovedkontor i København. Alle er klar til at betjene kunderne fra hele verden. Døgnet rundt.

Kilde: www.ihi.dk