Fredag lancerede UNDP sammen med Industriens Fond og partnere SDG Accelerator programmet i FN-byen under titlen ”Verdensmålene som løftestang for innovation”. SDG Accelerator er et program, der har til formål at accelerere 30 små og mellemstore virksomheder (SMV’er) til at engagere sig i verdensmålene og agere synlige rollemodeller for nye bæredygtige forretningsmodeller.
Gennem de næste 2 år skal de være ’first movers’ til at operationalisere verdensmålene i deres forretningsmodel for at omdanne målene til handling og resultater. SDG Accelerator programmet skal gøre det mere gunstigt for dansk erhvervsliv at tænke FN’s 17 verdensmål (SDG) ind i deres forretningsmodel og hele vejen gennem værdikæden.
SDG Accelerator er tilmed en partnerskabsplatform, der efter den 2-årige prøveperiode, skal kunne udrulles til andre virksomheder i Danmark og globalt gennem de næste 13 år frem mod år 2030. SDG Accelerator platformen skal kunne indgyde til nye strategiske samarbejder, hvor man tænker på tværs af sektorer, industrier og markeder, og skaber nye strategiske samarbejder, der åbner for adgang dygtige medarbejdere, gode investorer og for bæredygtige strategier.
Det skal i fremtiden være profitabelt at være SDG-purpose driven – også for SMV’er.
Det skal være profitabelt at investere bæredygtigt
Lanceringen blev åbnet af Camilla Brückner, direktør for UNDPs Nordiske kontor i København, der introducerer visionerne og partnerne bag SDG Accelerator programmet. Hun understreger, at det skal være profitabelt at investere bæredygtigt. Bæredygtighed skal anses som et konkurrenceparameter og skal tænkes ind i hele forretningsmodellen, både socialt, miljømæssigt og økonomisk. Verdensmålene skal altså fremme virksomheders forretningsmuligheder.
Mads Lebech, adm. direktør for Industriens Fond bød efterfølgende velkommen som hovedinvestor i SDG Accelerator programmet. Mads Lebech understrede at SDG Accelerator programmet skal fremme dansk konkurrenceevne og vækst i dansk erhvervsliv. Programmet skal være et springbræt, hvor bæredygtighed tænkes ind i hele værdikæden. Der skal inspireres både forud og bagud i værdikæden for at få bæredygtig udvikling ind i mission og vision samt i overordnede strategier. Ifølge Mads Lebech vil det fremadrettet være dem der kan levere bæredygtige løsninger, der rykker markant, også ift. øgede krav fra regeringer og investorer.
Verdensmålene skal for danske virksomheder være et profilerende element, der kan give muligheder på nye markeder og skabe en bedre bundlinje på baggrund af bæredygtighedsindsatser.
En bedre verden kræver investeringer på nye måder
Som en af de implementerende partner for SDG Accelerator programmet præsenterede Martin Søegaard, Managing Partner, Deloitte Consulting Nordic sit bud på, hvordan kan verdensmålene fungere som en strategisk ramme for virksomheders udvikling af nye produkter, services og forretningsmodeller. Martin Søegaard understreger at ”hvis vi vil investere i en bedre verden må vi investere på nye måder. Verdensmålene er et aktivt tilvalg som man som virksomheder har ansvar for at handle på”.
Ved lanceringen var blandt talerne også Jimmy Maymann, Chair UNLive Online der påpegede at vi er nødt til at tænke større og gøre bæredygtighed big business. Jimmy Maymann satte fokus på, hvordan innovation og ny teknologi kan accelerere processen for at nå verdensmålene, hvor danske virksomheder har evnerne og kompetencerne til at tage den globale førertrøje.
Talerækken blev efterfulgt af en paneldebat bestående af Neha Mehta, Manager, DESMI EnviRO-Clean, Claus Hviid Christensen, Innovationsdirektør, Palsgaard, Peter Ib, CEO, Bluetown, Torben Möger Pedersen, CEO, Pension Danmark og Tommy Thomsen, CEO, Investeringsfonden for udviklingslande (IFU). Debatten blev modereret af Pernille Enggaard, journalist og radiovært på Radio 24syv. Her blev der sat fokus på, hvordan verdensmålene bliver en katalysator for forretnings- og investeringsmuligheder, der gav anledning til spørgsmål og debat blandt de mange fremmødte gæster.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen afrundede dagens lancering. Han påpegede at: ”Verdensmålene er en nødvendig løftestang for at løse klodens udfordringer. Virksomhederne er afgørende for at nå verdensmålene – og der er brug for flere rollemodeller. Derfor skal vi få virksomhederne til at engagere sig i verdensmålene for at sikre, at vi kommer i mål med SDG’erne”.
Verdensmålene skal altså fremadrettet være pejlemærket og katalysatoren for at sikre initiativer og engagement i erhvervslivet når det kommer til strategiske og innovative partnerskaber samt bæredygtige forretningsmodeller.
SDG Accelerator vil i praksis blive administreret af UNDPs Nordiske kontor i København med støtte fra Industriens Fond. Projektet implementeres i samarbejde med Monitor Deloitte, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og en række andre aktører under vejledning fra et særligt udvalg Advisory Board og en feedbackgruppe.