Energi kan blive en vigtig faktor både i bekæmpelse af fattigdom og til imødegåelse af klimaændringer. Begge dele på én gang. Det viser UNDP-review af 17 projekter i Asien og Stillehavsområdet ”Towards an ”Energy Plus” Approach for the Poor”.
Mangel på energi bremser økonomisk og menneskelig udvikling. Mangel på adgang til pålidelig, økonomisk overkommelig og vedvarende energi forsyning er del af den onde cirkel af fattigdom og problemer med sundhed, hygiejne, ligestilling og miljønedslidning.
I dag er der næsten 800 millioner mennesker i Asien og Stillehavsområdet, der ikke har adgang til elektricitet, og næsten 2 milliarder bruger den traditionelle biomasse til madlavning.
Men adgang til energi mindsker ikke i sig selv fattigdommen, ligesom moderne energiformer ikke automatisk er miljø- og klima venlige.
Undersøgelsen dokumenterer, at adgang til energi skal ses som et middel til bæredygtig økonomisk og menneskelig udvikling snarere end som et mål i sig selv. En integreret og mangesidet tilgang, en ”energi plus’ tilgang er nødvendig.
Hvordan og hvorfor fortæller rapportens hovedforfatter Martin Krause, Team Leader for Miljø og Energi på UNDP’s regionale kontor i Bangkok, når han præsenterer ”Towards an ”Energy Plus” Approach for the Poor.
A review of good practices and lessons learned from Asia and the Pacific” i København. Det sker på onsdag den 8. februar, kl. 09:30, i UN House, Midtermolen 3.
Rapportens hovedkonklusion er ganske kort. Den siger, at adgang til energiforsyning forbedrer livet for fattige samfund og er en forudsætning for at nå 2015-målene. Men energi alene skaber ikke udvikling. Erfaringerne fra Asien og Stillehavsområdet viser, at indkomstskabende tiltag er et mere effektivt middel til bekæmpelse af fattigdom. Forbedret adgang til energi skal derfor gå hånd i hånd med indkomstskabende aktiviteter, der giver bedre økonomiske vilkår og dermed også gør fattige i stand til at betale for energi. Dertil kommer, at energiprogrammer skal suppleres med en række forbedringer af den offentlige infrastruktur, inklusive oplysning og telekommunikation, veje, skoler, sundhedsfaciliteter, udvikling af landområderne, landbrugstjenester og adgang til markeder.
Men rapporten er omfattende med mange konkrete anbefalinger til, hvordan energi programmer kan skabe varige forbedringer i fattiges levevilkår ved at blive en katalysator for bæredygtig menneskelig udvikling. Dermed bidrages også til opnåelse af ikke mindst nr. 1 af 2015- målene: mindskelse af fattigdommen.
Rapportens dokumentation om nødvendigheden af en integreret approach til energi-udvikling ser UNDP som et vigtigt bidrag til FN Konferencen om Bæredygtig Udvikling – Rio+20, der finder sted i juni.
FN’s Generalsekretær Ban ki-Moon lancerede i januar sin globale kampagne for bæredygtig energi til alle. Målet er at skabe opmærksomhed omkring behovet for adgang til energi for verdens fattige for at opnå bæredygtig fattigdomsbekæmpelse. Den nye rapport er også bidrag til dette arbejde.
Yderligere oplysninger hos
Mette Fjalland, UNDP’s Nordiske Kontor, tel 5183 6228 / [email protected]
Mere om mødet med Martin Krause i Kalenderen