Ung dansk læge til Sydsudan for MSF

Forfatter billede

Lea Juul Nielsen fra København er fredag rejst til Sydsudan, hvor hun i 6 måneder vil arbejde for Læger uden Grænser (MSF) i Pibor i Øvre Nil-regionen i det nye land, der opnår uafhængighed fra resten af Sudan den 9. juli.

© Maria Dohn/MSF

– Jeg tror, at den største udfordring bliver at styre min perfektionisme og acceptere, at der i Sydsudan er meget begrænsede muligheder for at undersøge og diagnosticere patienterne i forhold til herhjemme, hvor vi kan scanne, mikroskopere og analysere næsten ubegrænset, siger Lea Juul Nielsen.

Den 35-årige læge er opvokset i Bjæverskov ved Køge og tog efter studentereksamen halvandet år til Sydafrika, hvor hun arbejdede med udviklingshæmmede børn.

Under sine medicinstudier på Københavns Universitet blev hun engageret i en gruppe studerende, som støtter Læger uden Grænsers arbejde og arrangerer foredrag og debatter på Panum Instituttet.

Efter at hun i 2007 afsluttede sin basisuddannelse, har Lea Juul Nielsen arbejdet på kirurgiske afdelinger i Gentofte og Odense og haft vikariater i almen praksis.

Læger uden Grænser har de seneste 6 år arbejdet i Pibor med bl.a. at tilbyde lokalbefolkningen grundlæggende sundhedshjælp og fødselshjælp til kvinder.

Det foregår fra et sundhedscenter, hvor patienterne kan blive undersøgt og behandlet, og der også er kapacitet til at blive indlagt om nødvendigt. Derudover driver MSF 2 mindre klinikker i området. Siden 2007 har projektet i Pibor kunnet tilbyde at behandle patienter med tuberkulose.

Den humanitære situation i Sydsudan er kritisk med høj dødelighed, kronisk underernæring, og der er jævnligt udbrud af sygdomme som meningitis og kolera.

Sydsudans eget sundhedssystem har meget begrænsede ressourcer, og fordi der er ganske få andre internationale organisationer, der tilbyder sundhedshjælp i landet, er mange sydsudaneseres akutte medicinske behov fortsat udækkede.