Ung indvandrerkvinde fra Østafrika med i jagten på at blive Danmarks største talent

Forfatter billede

En ung kvinde med afrikanske rødder sang sig den 2. oktober ind i dommernes og seernes hjerter og videre til anden og sidste semifinale i programmet “Talent 09”, som sendes i aften (fredag) kl. 20 på DR 1.

6 spændte talenter fra de indledende runder står klar til at kæmpe om en plads i finalen. Dommerne Hella Joof, Nikolaj Koppel og Jokeren vil som altid bedømme deltagerne hårdt og kontant, men det er i sidste ende seerne der bestemmer, hvem der er et skridt nærmere drømmen om at blive Danmarks største talent.

Sangfuglen Feridah Rose fra Uganda fortæller til DR online, at musik har fulgt hende gennem livet og formet hende både som person og sanger.

Det er 16 år siden, at Feridah Rose som teenager flyttede fra Østafrika til Danmark med sin familie. Hun voksede op i en meget kristen kultur, hvor hun begyndte som sanger i kirkekoret. Siden hen blev hun selv korleder – og derfra udviklede tingene sig.

Feridah Rose arbejder som SOSU-assistent om natten og læser HF om dagen, men hun har en stor drøm om at blive professionel sangerinde. Hun nyder livet som single og slapper gerne af med en god bog eller med at shoppe.

Feridah Rose er ud af en omfangsrig familie, som hun får stor støtte fra. Hun tænker ofte tilbage på tiden som barn i Uganda, da hun stod og kiggede op på himlen og så flyene svæve forbi.

Den store drøm var selv at komme med ét af dem en dag, og hun må til tider stadig knibe sig armen, når hun tænker på, hvor hun er endt henne. Drømmen gik i opfyldelse, og hun håber nu, at målet om at blive professionel sanger også kan blive til virkelighed.

Feridah Rose har været med til at stifte Foreningen af Unge Nydanskere (FUN), hvor hun har været formand og nu sidder i bestyrelsen. Foreningen laver aktiviteter for indvandrere og skaber på den måde relationer til samfundet, de bor i. FUN er som den første etniske minoritetsforening nogensinde netop blevet optaget i Dansk Ungdoms Fællesråd.

Hun siger, hun vil forsøge at være et godt forbillede for alle indvandrere, der har haft svære betingelser ved at komme til nye himmelstrøg.

– Indvandrer-foreninger skal åbne sig mere ud mod samfundet i stedet for kun at henvende sig til sine egne. Det bliver bedre, men vi skal stadig arbejde på at åbne os for hinanden. Jeg oplever nemlig, at etniske danskere er begyndt at åbne mere op og gerne vil arbejde med integration, siger hun og uddyber:

– Danskerne vil gerne lære om, hvor etniske minoriteter kommer fra, og hvorfor vi tænker og handler som vi gør. Hvorfor spiser muslimer ikke svinekød og går med tørklæde? Danskerne vil gerne samarbejde om integration, og det er positivt, for det skal være gensidigt, hvis det skal lykkes.

– Men det nytter ikke, at indvandrere gør nok så meget arbejde, hvis de så ikke bliver bakket op af samfundet til at blive integreret.