Ungdomsplatform: Vi er ikke imod FSLN, men mod at Ortega genopstiller

Forfatter billede

Nicaragua – serie

Af Eva Rasmussen
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktion

”Vi er ikke imod sandinisterne (FSLN), men mod at Daniel Ortega i strid med Nicaraguas grundlov genopstiller som kandidat til præsdentposten.”

Det siger Darling Mungia, koordinator for Plataforma Juvenil, Ungdomsplatformen, til U-landsnyt.

Hun understreger, at ungdomsplatformen er politisk, men ikke partipolitisk. Den arbejder for, at unge sætter et oplyst kryds ved parlaments – og præsidentvalget 6. november.

Der er 3 andre ungdomsbevægelser, der protesterer mod Ortegas genopstilling, men dem ønsker Plataforma ikke at samarbejde med.

”Det er klart, vi ville stå stærkere, hvis vi gik sammen. Vi er enige i målet, men helt uenige om, hvordan det skal nås”, siger Darling Mungia.

” De andre går på gaden uden at stille op med alternative forslag. Det vil vi ikke være med til. Vi er ikke imod demonstrationer, og vi organiserer dem, men udelukkende, hvis vi har et konstruktivt forslag med.”

Plataforma har ved valgmøder for unge stillet op sammen med ungsandinister, men udenfor de møder har det ikke været muligt at få et samarbejde op at stå.

”Sandinisterne har en stram partidisciplin. De må ikke sige noget, der ikke er godtkendt af partiet”, kommenterer Darling Mungia. ”Det spænder ben for enhver dialog.”

Kvindepolitisk rod

Ungdomsplatformen har rod i Unges Kvindepolitiske Netværk, og i starten betød det, at der var et stort flertal af kvindelige aktivister. Det er der sat en stopper for, da der i ledelsen af alle de lokale grupper er indført kønskvotring: halvdelen skal være mænd, halvdelen kvinder.

”Vi har stort set ingen penge”, fortæller Darling Mungia, ”så vi oplyser via Face Book, Twitter og blog.pot.”

Platformen har omkring 1000 aktive deltagere over hele landet. Mange af dem er førstegangsvælgere. De kæmper for at få det identifikationskort, der er adgangsbillet til at stemme. Nogle har imidlertid givet op, da de ikke har råd til udgifterne for at få det.

”Er du ikke sandinist, koster et identitetskort 300 córdobas (ca. 75 kroner). Dertil kommer rejse og opholdsudgifter, da det udelukkende er muligt at få identitetskort i departementernes hovedstæder”, siger Darling Munjia, der har regnet på udgifterne ved at få et identitetskort.

Bor den måske kommende vælger i en landsby et godt stykke uden for provishovedstaden Matagalpa, skal han eller hun regne med transportudgifter, 2 overnatninger og mad i 2 dage. Det løber ifgl. Darling Mungia op i 670 cordobas, oveni kommer de 300 for identifikationskontet. Arbejdsløsheden i Nicaragua er stor, og mange småbønder lever uden en pengeøkonomi. De heldige, der har fra hånden til munden arbejde, tjener omkring 600 córdobas om måneden,

”Det betyder, at mange vælger et måltid mad fremfor et identitetskort”, kommenterer Darling Mungia.

På et sigt, der når længere end valget 6. november, arbejder ungdomsplatformen for, at unge kvinder og mænd blander sig aktivt i de demokratiske og udemokratiske processer i Nicaragua.

U-landsnyt har forsøgt at skabe en dialog mellem ungsandinister og platformen, men ungsandinisterne ønskede ikke at værre med. Til gengæld lovede en af lederne, Carlos Sequira, et interview, men levede trods adskillige mail og opringninger aldrig op til løftet.