Ungdomspolitikere mod fælles fremtid

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Gunvor Bjerglund Thomsen
(artikel i seneste elektroniske nyhedsbrev fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF))

30 ungdomspolitikere fra Libanon kommer til Danmark i februar for sammen med danske ungdomspolitikere at debattere emner som ytringsfrihed, menneskerettigheder, integration og unges indflydelse i samfundet.

Det sker i forbindelse med et stort politisk seminar den 20.-23. februar, hvor DUF for anden gang i samarbejde med danske og de libanesiske ungdomspolitiske partier inviterer til 4 dages intensiv debat og erfaringsudveksling mellem engagerede politiske unge fra Danmark og Libanon.

Fremtidens beslutningstagere skal her i dialog med hinanden og finde et grundlag for en fælles fremtid, der bygger på tillid, respekt, forståelse og samarbejde.

Formålet er at skabe et endnu stærkere samarbejde på tværs af forskellig kultur og erfaring, diskutere udfordringer for unge i politik og i samfundet generelt samt give unge de redskaber de har brug for, for at gøre deres indflydelse gældende i samfundet.

Bred dialog skaber resultater

Det tværpolitiske samarbejde favner hele det ungdomspolitiske spektrum i Danmark såvel som i Libanon. Formålet med denne brede inkluderende dialog er, at der nedbrydes barrierer og skabes en platform for udveksling af meninger og værdier samt udvikles netværk og partnerskaber.

Samarbejdet mellem de danske ungdomspolitiske partier og DUF har kørt siden 2005 og fra 2007 er det blevet til et decideret dansk-libanesisk samarbejde, da det er her mulighederne har været til stede samt behovet og motivationen åbenlys.

På trods af udfordringer i form af krig, politiske kriser og interne stridigheder er resultaterne ikke til at tage fejl af:

Der er skabt et stadigt mere forpligtende netværk mellem de involverede organisationer. Der samarbejdes om planlægning og afvikling af aktiviteter, hvor de ungdomspolitiske repræsentanter fra både Danmark og Libanon deler ansvar og opgaver og finder de nødvendige kompromiser.

Endeligt er der udviklet partnerskaber mellem enkelte organisationer, der arbejder i dybden med kapacitetsopbygning og organisationsudvikling.

– I al den tid VU har deltaget i samarbejdet, har vi oplevet hvordan alle parter har fået utroligt stort udbytte. På trods og måske på grund af de politiske uenigheder blandt så mange partier, har det været utroligt lærerigt, at opnå resultater og kompromisser som alle bakker op om – egenskaber organisationerne og de enkelte deltagere kan gøre brug af mange år fremover, siger Michael Nordberg Jeppesen fra Venstres Ungdom og medlem af planlægningsgruppen bag seminaret.

Unge skal frem

Udover at skabe dialog og en fælles platform for samarbejde handler seminaret om at give unge de redskaber de har brug for, for at kunne gøre deres indflydelse gældende i samfundet.

– Et seminar med ungdomspolitikere fra henholdsvis Danmark og Libanon skaber en ny bevidsthed om, hvad ungdommen kan og har krav på i samfundet. Vi ønsker igennem dette seminar at give ungdomspolitikerne værktøjer til at realisere deres tanker og idéer ud fra en fælles platform, siger Sophian Drif fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, som også sidder med i planlægningsgruppen.

Ifølge Sophian Drif har unge en særlig rolle at spille.

– Vi ønsker at vise, at unge med politisk interesse, morgendagens politikere, sagtens kan mødes, diskutere samt til tider opnå konsensus – ting som åbenbart bliver sværere, desto ældre man bliver, siger han.

Forståelse og erfaringsudveksling

At forstå hinanden, respektere synspunkter, dele erfaringer og lære af hinanden er den bedste måde at skabe en fælles fremtid – både på tværs af de nationale grænser, men også internt i de enkelte samfund.

Den internationale forståelse og erfaringsudveksling skal også smitte af indadtil, og hjælpe de enkelte organisationer til at påvirke samfundsudviklingen herhjemme – f.eks. i integrationsspørgsmål.

Derfor er det også vigtigt, at den politiske dialog involverer organisationer ud over de traditionelle ungdomspolitiske organisationer. På seminaret er der inviteret deltagere fra andre politiske organisationer, bl.a. Muslimer i Dialog, som er medlemmer af DUFs partnerskabsprojekt med støtte fra Integrationsministeriet.

– Dette seminar er af yderste vigtighed for os. Vi er interesserede i at deltage for at få endnu større forståelse for de udfordringer, unge i mellemøsten står overfor i forskellige aspekter af livet. Vi håber at kunne lære en masse og samtidig bidrage med vores egen erfaring, siger Fatih Alev, der er formand for Muslimer i Dialog.

Seminaret “Towards a shared future 2” holdes på Haslev Udvidede Højskole 20.-23. februar 2009.

Yderligere oplysninger om seminaret og det tværpolitiske samarbejde hos DUFs Internationale konsulent Gunvor Bjerglund Thomsen på e-mail [email protected]