Unge danske islamister til Syrien – kan vende sig mod os

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I Danmark foregår en stadig mere alarmerende radikaliseirng og rekruttering af unge militante islamister, hvor hovedformålet er at sende dem til Syrien for at kæmpe i den blodige borgerkrig mod præsident Assads styre. Det sker især fra betændte miljøer i de større danske byer.

Berlingske skriver torsdag, at det fremgår af en analyse fra Center for Terroranalyse (CTA), der hører under Politiets Efterretningstjeneste, PET. 

Ifølge CTA-analysen er der militante personer i de islamistiske miljøer herhjemme, som har intentioner om at begå terrorhandlinger i Danmark.

Ikke kun yngre mænd påvirkes i bestemte moskeer – ligesom der er stigende kontakt til kriminelle indvandrermiljøer – også unge kvinder er aktive.

CTA vurderer, at “kvinder i de islamistiske miljøer i stigende grad aktivt søger at støtte konfilkten i Syrien”. Det sker ved, at de formidler militant islamisk retorik på internettet og opfordrer andre til at tage til Syrien og andre konfliktzoner.

National plan mod radikalisering på vej

Samtidig fremgik det onsdag af regeringens årlige terrorredegørelse, at der forventes en ny national handlingsplan om forebyggelse af radikalisering offentliggjort i løbet af 2014. 

Det globale trusselsbillede og dermed terrortruslen mod Danmark påvirkes fortsat af militante islamistiske terrorgrupper i udlandet, hedder det i redegørelsen ifølge en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet. 

Redegørelsen anfører videre:

Den internationale indsats mod terrorisme har svækket al-Qaidas netværk i Pakistan og Afghanistan og lagt et betydeligt pres på al-Qaida-tilknyttede grupper i bl.a. Mali, Somalia og Yemen, der har mistet kontrollen over betydelige landområder.

Disse gruppers evne til at gennemføre større angreb mod Vesten er reduceret. Ambitionen om at ramme vestlige mål er dog uændret, herunder hos al-Qaidas ledelse.

De tilknyttede grupper retter i stigende grad deres fokus mod lokale mål, hvor også vestlige interesser har prioritet.

Fået nye fristeder

Samtidig har militante islamistiske grupper fået større spillerum i områder af Mellemøsten og Nordafrika, hvor politiske omvæltninger har svækket sikkerhedsmyndighederne.

Der er opstået nye fristeder, hvor der kan gennemføres træning til og planlægning af terror, herunder mod Vesten.

Særligt konflikten i Syrien påvirker trusselbilledet for Vesten. Borgerkrigen i Syrien tiltrækker et stort antal personer, herunder fra Danmark.

Al-Qaida-tilknyttede grupper og andre militante islamistiske grupper er aktive i konflikten, og et stort antal vesterlændinge tilslutter sig disse grupper.

Truslen mod Danmark

Danmarks aktive udenrigs- og sikkerhedspolitik udgør sammen med sagen om Muhammed-tegningerne den væsentligste motivation for militante islamister, der ønsker at gennemføre et terrorangreb mod Danmark.

Samtidig påvirker konflikten i Syrien terrortruslen mod Danmark.

Mindst 90 personer er siden 2012 rejst fra Danmark til Syrien, og et stort antal af dem har opnået konkrete færdigheder, der kan anvendes til terrorangreb.

Der findes tillige blandt de udrejste et betydeligt antal personer, som har tilknytning til militante islamistiske grupper, der deler al-Qaidas militante islamistiske ideologi.

Sammen med de opnåede færdigheder kan dette medføre en øget terrortrussel mod Danmark og danske interesser i udlandet

Minister: Vi skal forebygge, forebygge….

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde torsdag ved præsentationen af regeringens årlige redegørelse om indsatsen mod terrorisme for Folketinget.

“Den bedste måde at bekæmpe terrorisme på, er at undgå, at personer i det hele taget udvikler sig til terrorister. Derfor er forebyggelse et nøgleord for regeringen – både inden for og uden for landets grænser”.

Indsatsen mod terrorisme har på mange måder virket. Men vi skal være opmærksomme på, at der fortsat er alvorlige terrortrusler mod Danmark”.

“Den stigende tilstedeværelse af udenlandske krigere i Syrien er et problem med alvorlige sikkerhedsmæssige konsekvenser. Her er det vigtigt, at vi samarbejder internationalt og med Syriens nabolande, herunder Tyrkiet.”

National og international forebyggelse og bekæmpelse af terrorisme er en vigtig prioritet for regeringen. Det overordnede formål er at beskytte den danske befolkning og danske interesser mod terrorhandlinger. 

Det skal ske ved at tage fat om de mangeartede bagvedliggende årsager. Arbejdet tager udgangspunkt i den internationale folkeret og sker i tæt samarbejde med internationale partnere og et bredt spektrum af nationale myndigheder.

Lokale og kommunale aktører

Størstedelen af dette års terrorredegørelse handler om udviklingen i det nationale og internationale samarbejde.

En af hjørnestenene i den hjemlige forebyggelsesindsats er kompetenceopbygning af lokale og kommunale aktører, så de er i stand til at identificere og håndtere udfordringer med ekstremisme lokalt, herunder personer, der rejser fra Danmark til f.eks. Syrien for at tilslutte sig kamphandlingerne.

Med bl.a. udmøntning af erfaringerne fra terrorangrebene i Norge i 2011 fokuseres der forsat på at styrke terror- og redningsberedskabet samlet set.

På den internationale scene deltager Danmark aktivt i arbejdet i det multilaterale samarbejde under Global Counterterrorism Forum (GCTF), bl.a. ved at støtte forebyggelse af voldelig ekstremisme, opbygning af kapacitet til at bekæmpe hvidvask og finansiering af terrorisme samt fremme regionalt samarbejde om at imødegå terrortruslen. 

Den overordnede ramme for det internationale samarbejde vil også fremover for regeringen være FN’s terrorstrategi suppleret af Global Counterterrorism Forum.

Endelig tegner redegørelsen konturerne af prioriteterne for den danske indsats fremover, hvor forebyggelseselementet fortsat vil stå centralt.

Regeringen ønsker fortsat at fremme en international anerkendelse af, at den globale terrortrussel langsigtet og mest effektivt reduceres ved at fokusere på konfliktløsning, stabilisering og demokratisk udvikling. 

Her er multilateralt samarbejde og respekt for menneskerettigheder fortsat kernebegreber for Danmark og for indsatsen på den internationale scene, hedder det.   

Redegørelsen kan hentes (downloades) fra

http://um.dk/da/~/media/UM/Danish-site/Documents/Politik-og-diplomati/Nyheder_udenrigspolitik/2013/Redegoerelse%20Indsatsen%20mod%20terrorisme.pdf