Med 70 procent unge og en medianalder på 19 år er Afrika verdens yngste kontinent. Samtidig har Afrika klodens hurtigst voksende befolkning. Nogle taler om det afrikanske youth-quake, fordi prognosen er, at unge afrikanere vil udgøre knap halvdelen af alle unge i verden i 2030.
Hvis Danmark skal skabe et fundament for geopolitiske resultater, der ikke risikerer at smuldre på den lange bane, er afrikanske unge ikke til at komme udenom.
Som fundamentet for et stærkt, ligeværdigt samarbejde med afrikanske unge er vi nødt til at møde dem der, hvor de er. Danmark skal turde spørge, lytte og handle på unges ønsker, og det skal vi ikke vente med, til der ligger en færdig plan for dansk engagement i Afrika. Tværtimod skal de unge informere danske prioriteter for samarbejdet.
Unge er ikke bare en målgruppe – de er politiske aktører og en ligeværdig samarbejdspartner
Ligeværdige partnerskaber mellem Danmark og afrikanske lande skal ikke alene være strategien på regerings- og statsniveau, men skal gennemsyre hele det danske engagement på kontinentet. Det er nemlig ofte andre dele af samfundet, ikke mindst unge, der kræver og driver forandringer. Derfor er samarbejdet med unge og unge-ledte civilsamfundsorganisationer et ligeværdigt samarbejde med et politisk afgørende segment.
Et ligeværdigt samarbejde med det unge-ledte afrikanske civilsamfund er samtidig en investering i mellemfolkelige relationer. Det ved vi fra DUFs arbejde med unge-ledte partnerskaber mellem danske og afrikanske børne- og ungdomsorganisationer, der hver dag effektivt bygger bro og skaber venskaber på kryds og tværs, og som spredes til andre dele af samfundet med multiplikator-effekt.
Fra dansk side kan vi indgå i et ligeværdigt samarbejde med det mangfoldige unge-ledte afrikanske civilsamfund med troværdighed qua vores solide erfaringer på området – også hjemme fra mangfoldige forenings-Danmark.
Et dansk fokus på unge skal være et fokus på lokalt og globalt medborgerskab i samspil med et job- og uddannelsesfokus
Ligesom Danmark allerede nu skal i dialog med afrikanske unge, for at de kan informere planen for dansk engagement i Afrika, skal selve planen lave rammen for, at afrikanske unge fortsat kan sætte retning. Derfor skal planen prioritere afrikanske unges medborgerskab – både lokalt og globalt.
Danmark skal arbejde for, at afrikanske unge inddrages meningsfuldt i samfundsstrukturer og beslutningsprocesser, der vedrører dem – så de kan skabe meningsfulde liv lokalt og præge udviklingen af deres samfund i den retning, som de ønsker og med en vægt, der svarer til den andel af befolkningen, som de udgør.
Prioriteringen af unges lokale medborgerskab er ikke bare central som løftestang i det ligeværdige samarbejde, men også i forhold til at forebygge migration og radikalisering.
Det er nemlig veldokumenteret*, at manglende mening og muligheder for at have indflydelse på egne liv og samfund er en væsentlig drivkraft for begge dele på lige fod med manglende økonomiske muligheder. Et meningsfuldt ungeliv skal både give mulighed for uddannelse, jobs og demokratisk deltagelse.
Unges globale medborgerskab og mellemfolkelige møder skal anerkendes som en geopolitisk kampplads
Prioriteringen af afrikanske unges medborgerskab lokalt skal gå hånd i hånd med en prioritering af deres medborgerskab globalt. For afrikanske unges globale medborgerskab er en geopolitisk kampplads, hvilket Rusland og Kina for længst har erkendt. Det vidner blandt andet Ruslands årlige World Youth Festival om, der i år samlede 20,000 unge fra 180 lande.
Unge deltagere får alle omkostninger dækket, de får venner fra store dele af verden og festivalen er for langt de fleste unge deltagere – ikke mindst fra det globale syd – en unik og livsændrende mulighed, hvor de inviteres til frit at dele deres holdninger og finde løsninger til fordel for en mere retfærdig verden. Men det hele fremlægges og præsenteres i et russisk perspektiv, som ikke rummer frihed, demokrati og menneskerettigheder som fundamentet for et samfund.
Det skal vi fra dansk og europæisk side tage seriøst. For afrikanske unge er sultne på netop den slags muligheder – hvor de ser og møder verden, og hvor de behandles som globale medborgere hvor de føler, at de bliver hørt. Og når de får de muligheder, så ændrer det livsbaner og bygger bro og mellemfolkelige relationer for livet. Som udtrykt af Sierre Leones Chiefminister til regeringens kick-off arrangement for planen for dansk engagement i Afrika: “The relations we create when we are younger define, how our relations evolve”.
Derfor skal Danmark og EU i langt højere grad end hidtil tilbyde afrikanske unge adgang til verden og muliggøre samarbejde og venskaber mellem afrikanske, danske og europæiske unge.
Når vi anerkender, at afrikanske unge er reelle og ligeværdige samarbejdspartnere og lader globalt medborgerskab gå hånd i hånd med det lokale, så sætter vi handling bag ordene og bliver en troværdig og attraktiv samarbejdspartner for de mange unge på verdens yngste kontinent. På den måde får Danmark en plan for engagement i Afrika, der understøtter afrikanske unge i at skabe en meningsfuld fremtid på verdens yngste kontinent.
Christine Ravn Lund er forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).
Indlægget er udelukkende udtryk for skribenternes holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected].
*Scaling Fences: Voices of irregular african migrants to EuropeScaling Fences: Voices of irregular african migrants to Europe (UNDP)
The Scaling Fences: Voices of Irregular African Migrants to Europe report presents the results of an extensive study exploring the perspectives and experiences of 1970 individuals who migrated through irregular routes from Africa to Europe, originating from 39 African countries.