Af: Charlotte Geckler. Der er nu så mange unge, der vil lave frivilligt arbejde, at de må stå i kø for at give en hånd med. På to år har Ungdommens Røde Kors oplevet en stigning af frivillige på 50 procent.
Det boomer med unge, der har lyst til at pudse glorien på frivillighedens alter.
Frivilligt arbejde er det nye sort, men mange må først stå i kø, før de kan hjælpe, fordi organisationerne ikke kan følge med.
I Ungdommens Røde Kors har de på bare to år oplevet en stigning på 50 procent fra 2.000 til 3.000 unge frivillige, fortæller Landsformand Mads Espersen til Nyhedsbureauet Newspaq.
“Der er ikke tvivl om, at vi har set en enorm stor stigning i antallet af unge, der har lyst til at lave et stykke frivilligt socialt arbejde. Det betyder selvfølgelig, at vi kan lave endnu flere aktiviteter for børn og unge i Danmark,” siger han til Newspaq.
Lange ventelister
Ungdommens Røde Kors arrangerer hvert år ferielejre i Danmark, hvor de skal bruge 500 frivillige. Men i øjeblikket er der flere end 100 unge på venteliste til at give børn og unge en god sommeroplevelse.
Det handler om at gøre en forskel, og på Center for Ungdomsforskning forventer man en yderligere stigning i interessen.
“Unge vil gerne spille en rolle, og jeg er ikke overrasket over, at det stiger. Og det vil ikke undre mig, hvis endnu flere meldte sig i fremtiden,” siger professor Birgitte Simonsen til Newspaq.
Primært kvinder
Hun mener, at de unge melder sig på grund af finanskrisen, hvor de føler, de kan gøre en forskel. Men også muligheden for at putte frivilligt arbejde på CV’et spiller ind.
Det er især kvindelige studerende på universitet i starten af 20’erne, som melder sig. Men problemet er, at de ofte falder fra, når de får fast arbejde og stifter familie. En udvikling, som kan være svær at vende, vurderer Birgitte Simonsen.
“Jeg tror, det er meget vanskeligt at gøre noget ved den udvikling, medmindre foreningslivet kan rumme mennesker i den livsfase, hvor de kan køre på lavt blus eller tage børn med,” siger hun.
Dansk Røde Kors har lavet en arbejdsgruppe, som skal undersøge, hvad der kan fastholde de frivillige i overgangsfasen fra studerende til forældre. Mads Espersen overvejer om de kan tilbyde aktiviteter til frivillige, som er tilpasset børnefamilier. Men det er endnu kun på tegnebrættet.