Ungkonservative: Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Ungdoms Fællesråd skal holde sig på måtten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Nødhjælpsorganisationer har ikke demokratisk mandat til at agere politisk på den måde, som Folkekirkens Nødhjælp har gjort det i Israel. Og Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, bør heller ikke melde samlet ud om emner som u-landsbistand og valgretsalder i betragtning af sin meget sammensatte medlemsskare.

Det skriver landsformanden for Konservativ Ungdom, Kasper Hülsen og den unge konservative folketingskandidat, Rasmus Jarlow, i et indlæg i Berlingske Tidende tirsdag under overskriften “DUF som det aktive flertals tyranni”.

De svarer på en kronik af generalsekretær i DUF, Stig Fog, i Berlingske den 4. august, hvor han forsvarer humanitære organisationers ret til at tage stilling til fordel for parter i en konflikt.

Ifølge Fog er det en nødvendighed, fordi hjælpeorganisationer ofte kun kan hjælpe forfulgte gennem politisk pres og fortalervirksomhed. Desuden har mange nødhjælpsorganisationer flere medlemmer end de politiske partier og dermed større legitimitet.

– Problemet opstår, når borgere giver penge til Folkekirkens Nødhjælp i en klar forventning om, at de ikke vælger side. Så føler man sig snydt, når det alligevel sker – og det vil trods alt være den dårligste løsning for alle, skriver de 2 konservative politikere.

– De frivillige bidrag vil svinde ind, hvis ikke nødhjælpsorganisationerne lever op til den uskrevne kontrakt med bidragydere og medlemmer, og hermed vil Folkekirkens Nødhjælp skyde både sig selv og de nødlidende i foden, hedder det.

Om DUFs ret til at blande sig skriver de bl.a.: – Hvorfor skal spejderorganisationer, studenterbevægelser og politiske ungdomsorganisationer melde samlet ud om u-landsbistand og valgretsalder? DUF har et så bredt spektrum af organisationer, at den slags politiske udmeldinger sjældent kan dække over alle medlemmers holdninger.

– Størsteparten af medlemsorganisationerne er ikke politisk orienterede foreninger og vælger ikke at deltage i DUFs politiske beslutninger. Dermed bliver DUF hurtigt det aktive flertals tyranni, der varetager nogle af sine medlemmers interesser – og modarbejder andres. Det er ikke en passende rolle for “ungdommens paraplyorganisation”, skriver Kasper Hülsen og Rasmus Jarlow.

Læs også “Kronik af Stig Fog: Det politiserede hjælpearbejde”, 05.08.04, under globale bistandsnyheder. u-landsnyt.dk har fået tilladelse til at gengive hele kronikken.