UNICEF: Børnene kæmper for at overvinde jordskælvs-rædslerne i Pakistan for et år siden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mens nye fundamenter skyder op af ruinerne i den jordskælvsramte region i Pakistan, kæmper børnene for at overvinde rædslerne fra en af de værste naturkatastrofer nogensinde, skriver UNICEF Danmark i en pressemelding fredag.

Det har været et ekstremt vanskeligt år for børn i de katastroferamte områder i det nordlige Pakistan. 8. oktober 2005 blev regionen ramt af et af de voldsomste jordskælv nogensinde, netop da børnene skulle til at begynde deres skoledag.

Jordskælvet, der blev målt til 7,6 på Richter-skalaen, dræbte 75.000 mennesker og gjorde 3,5 millioner hjemløse. Langt de fleste var børn. Og de lever med angsten for nye katastrofer.

– Jeg er altid bange for jordskælv nu. Jeg tør ikke gå ind i huse, fortæller Nazia Azeem, en 10-årig forældreløs pige, som bor hos sin onkel og tante i en lejr for hjemløse familier. 30.000 bor stadig i lejre i det nordvestlige Pakistan og i den pakistansk-dominerede del af Kashmir.

Jordskælvet i Pakistan er kaldt for ”børnenes katastrofe”, fordi der var så mange børn blandt ofrene. 18.000 børn omkom, de fleste mens de sad i deres klasseværelser. Skolerne var dårligt byggede og styrtede sammen over hovedet på børnene. 10.000 børn blev invaliderede, og mere end 2 millioner børn mistede deres hjem.

Nødhjælpsarbejdet

UNICEF satte ind med massiv nødhjælp umiddelbart efter katastrofen, med bl.a. nødhjælpsforsyninger fra børneorganisationens lokale lagre i Pakistan.

Fra UNICEFs verdenslager i København blev der sendt tæpper, telte, højproteinholdige kiks, medicin, hospitalsudstyr, vanddunke, kogegrej og andre livsvigtige forsyninger til de katastroferamte områder.

– Takket være den store opbakning fra private bidragydere og regeringer verden over kunne vi sætte meget hurtigt ind med nødhjælp til børnene og deres familier. Og heldigvis lykkedes det at undgå det, vi havde frygtet allermest, nemlig at børn i tusindtal ville dø i månederne efter selve katastrofen af sygdomme, underernæring og kulde, siger Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Med hjælp fra den pakistanske regering og internationale donorer har UNICEF stået for genopbygningen af mere end 150 sundhedscentre og klinikker i det jordskælvsramte område, ligesom børneorganisationen i løbet af få dage sikrede forsyning af rent vand til mere end 400.000 mennesker.

Over en million børn blev vaccineret mod mæslinger. Udover adgang til sundheds- og lægehjælp har mange af børnene haft brug for psykisk hjælp. Titusindvis af børn mistede en eller begge forældre under jordskælvet, og mange blev adskilt fra deres familier.

For at hjælpe børnene til at overvinde deres rædsler har UNICEF støttet oprettelsen af mere end 100 ”børne-venlige rum”, hvor omkring 11.000 børn kan få psykosocial støtte og deltage i fritidsaktiviteter.

Tilbage til skolen

Uddannelse er en anden topprioritet for UNICEF i det nordlige Pakistan. Målet er ikke blot at få alle jordskælvsramte skolebørn tilbage i skolen, men også at sikre skolegang til de særligt udsatte børn, der ikke tidligere har haft mulighed for at gå i skole.

Under jordskælvet blev mere end 7.500 skoler ødelagt, og 1.800 lærere omkom, blev invalideret eller evakueret til andre områder. UNICEF har leveret og udstyret knap 2.500 midlertidige teltskoler og trænet flere tusinde lærere i at give psykosocial støtte til eleverne. I løbet af de næste 3 år vil UNICEF genopbygge 500 permanente skoler.

Steen M. Andersen:

– Vores højeste prioritet lige nu er at sikre, at alle børn i katastrofeområdet får adgang til sundhedshjælp og kommer i skole. Katastrofen har på paradoksal vis bragt børnene i den fattige og isolerede region i søgelyset, også blandt donorerne.

– Vi vil udnytte den ekstra fokus til at få de børn i skole, som aldrig tidligere har haft mulighed for det. Det drejer sig især om piger, forældreløse og handicappede børn, som vi nu har en historisk chance for at nå ud til med skolegang og uddannelse.

Selve nødhjælpsindsatsen sluttede i marts, hvorefter et 3-årigt genopbygningsprogram blev indledt. UNICEFs højeste prioritet i denne fase er genopbygning af sundhedsfaciliteter og skoler samt vandforsyning til 1,5 millioner mennesker og sanitet til 750.000.

Genopbygningsarbejdet udføres efter princippet ”build back better”, hvilket betyder, at man udnytter den særlige fokus på børnene, som katastrofen har skabt, til at give børnene bedre forhold, end de havde, før katastrofen indtraf. Det betyder blandt andet, at de nye sundhedsklinikker og skoler skal være jordskælvssikrede og børnevenlige.

Så meget blev der samlet ind i Danmark

Privatpersoner i Danmark gav i 2005 i alt 8,2 millioner kr. til UNICEFs nødhjælpsindsats efter jordskælvet i Pakistan. På verdensplan samlede UNICEF 141 millioner US dollar ind til hjælpearbejdet.

Katastrofen i tal:
– Omkring 18.000 børn døde
– Omkring 10.000 børn blev invaliderede
– Omkring 1700 børn mistede begge forældre
– Næsten 18.000 børn mistede en far
– Over 21.000 børn mistede en mor
– 2,2 millioner børn mistede deres hjem
– 67 pct. af alle skoler i katastrofeområdet blev ødelagt
– 338 sundhedsklinikker blev ødelagt