Når alt var lagt sammen og trukket fra, forbedrede den humanitære organisation bundlinjen med 3,4 mio. kr. i forhold til året før (95,68 mio. i 14 mod 92,24 mio. i 13).
Sparerunden betød, at det gennemsnitlige antal beskæftigede medarbejdere faldt fra 67,2 til 43,8. Og her i maj 2015 viser UNICEF-hjemmesiden kun 34 medarbejdere – se http://unicef.dk/employee/1035
Nedgangen i indsamlingsresultatet indebar, at midlerne herfra sank fra 133,6 mio. kr. i 2013 til 127,5 mio. i fjor. Begge tal medtager salg af UNICEF kort og produkter.
Det kneb især voldsomt med danskernes kontante velvilje til nødhælpsarbejdet, uanset at “verden ikke længe har set så mange alvorlige nødhælpssituationer som sidste år”, som man skriver.
Indsamlingen til Syriens børn er betegnende. Den nåede yderst beskedne 1,68 mio. kr.
Det medfører et søk i indtægterne totalt set på ca. seks mio. kr., men det blev mere end opvejet af reducerede udgifter til salg og indsamling (sparerunden) og mindre driftsomkostninger, der tilsammen nåede op på 9,7 mio. kr.
Utilfredshed med svindsoten
I UNICEFs Danmarks nye domicil i FN byen – hvor man bor huslejefrit – er man ikke ligefrem begejstret for svindsoten i indtægterne.
Det fremgår af bemærkningerne til årsregnskabet, der blev fremlagt på årsmødet i København forleden:
“Samlet set er det naturligvis ikke tilfredsstillende, at den totale indtjening faldt i forhold til 2013. Det skal der ændres på, og det forventes da også, at UNICEF Danmark kommer ud af 2015 med en markant højere indtjening uden at udgifterne skal øges væsentligt”.
Man skal endda være glad for, at indtjeningen blev så stor, som den gjorde.
Hele fem millioner kr. stammer nemlig fra såkaldte soft credit-indtægter, som ifølge UNICEFs egen forklaring (i regnskabet for 2013) “er en tilskreven værdi af en donation af varer /ydelser til arbejdet i et andet land”.
Der er således ikke tale om indsamlede midler i Danmark.
Soft-credit-indtægterne er femdoblet fra en million siden 2013, og uden dem havde bundlinjen i fjor nok set noget anderledes ud.
Lego på banen
Den forventede “markant højere indtjening” i år tilskrives ikke i første række den almindelige danskers givervilje, men et kompagniskab med Lego Fonden.
UNICEF Danmark gik her i marts sammen med fonden om at udvikle børns leg via en donation fra verdensfirmaet i Billund på 8,2 mio. dollars (53-54 mio. kr.) .
Partnerskabet vil i første omgang strække sig over tre et halvt år og hensigten er at “fremme tidlig kvalitetslæring gennem leg for børn i hele verden”.
Der vil blive foretaget en global gennemgang af politikker for udviklingen i den tidlige barndom, og beslutningstagernes forståelse af den afgørende forbindelse mellem leg og børns udvikling vil blive øget, hed det.
Ved at samarbejde med regeringen i Sydafrika omkring ændring af politik og udvikling af programmer vil partnerskabet med LEGO Fonden have potentiale til at nå 4,5 millioner børn i alderen ni år og yngre, skrev UNICEF dengang.
De vil modtage støtte og omsorg fra forældre, omsorgspersoner og undervisere, som har fået oplæring i at forstå og anvende leg som et redskab til stimulering og læring.
UNICEF Danmark skriver i årsregnskabet for 2014, at partnerskabet vil “resultere i et stort årligt millionbeløb. Det samme gælder donationer fra fonde – både til det internationale arbejde og arbejdet for børn i Grønland”.
Arvepenge – og slipper for husleje
Der venter tillige arvepenge. “Det ser i foråret 2015 ud til, at de sidste to års meget lave bidrag fra arv (testamentariske gaver) ændrer sig i positiv retning”, hedder det lakonisk.
På udgiftssiden er man tilsyneladende færdig med at skære i personalet og slipper samtidig af med den husleje, man havde indtil maj sidste år på adressen på Sundkajen i Den Gamle Frihavn.
Her var den årlige husleje på 2,6 mio. kr., men nu bor man i FN Byen, hvor det ikke koster en krone. Heller ikke flytteomkostningerne (1,2 mio. kr.) kommer selvsagt igen i 2015.
Fastholdt udviklingsarbejdets niveau
Hvor mange penge kom der så ud at arbejde for udvikling i de fattige nationer?
Ja, UNICEF Danmark var i fjor i stand til at overføre samme beløb til moderorganisationens udviklingsprojekter kloden rundt – 83,38 millioner mod 83,54 mio. året før.
Her besluttede bestyrelsen for den danske UNICEF Komite – som den tidl. hed – i 2013 at overføre 10 mio.kr. over to år fra sin opsparing (egenkapitalen) til det generelle udviklingsarbejde til gavn for verdens fattige og udsatte børn.
Det har været med til at give volumen til den samlede indsats, dér hvor det gælder.
Men det har tappet den frie egenkapital, som er nede på 8,635 mio. mod 14,78 mio. kr. ved udgangen af 2013 – her ses bort fra to mio. kr., som er henlagt (forhåndsafsat) til en samarbejdsaftale om grønlandske børn.
Der er andre lyspunkter
Med udgangen af 2014 var der ca. 69.000 faste månedlige bidragydere i form af “Verdensforældre” og “Livreddere”. Det er en fremgang på godt 4.000 i forhold til året før.
I 2014 var den danske aflægger af FNs Børnefond den 12. største bidragyder til UNICEF blandt de 35 nationale komiteer – og i bidrag målt pr. indbygger lå man nummer seks.
“Efter et år, hvor der med god grund har været fuld fokus på at reducere omkostningerne, står UNICEF Danmark godt rustet til også at øge indtægterne”, fremgår det.
200.000 kr. ekstra til fem ledere
Det med at reducere omkostningerne gjaldt ikke i udpræget grad ledelsesgruppen.
De fem ledere, inklusive generalsekretæren, kunne tilsammen dele ekstra 200.000 kr. i 2014. Nemlig 4,79 mio. mod 4,59 mio. i 2013. Det svarer til en lille million pr. mand /kvinde i snit inklusive pensionsydelser.
Det kunne antyde, at bestyrelsen – som selv arbejder ulønnet – ikke har gennemført en midlertidig fastfrysning af topledelsens ganske pæne lønniveau som led i spareøvelsen.
Download årsrapporten for 2014 med regnskabet.