UNICEF: Grusomt for kvinder og børn i Sudans Darfur-region

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Situationen bliver mere og mere grusom for de kvinder og børn, der er flygtet fra voldelige overgreb i Sudans Darfur-region. Nu er 23 procent af alle børn alvorligt fejlernærede, og UNICEF og andre hjælpeorganisationer er alarmeret over de dårlige sundheds- og sanitetsforhold blandt flygtningene, skriver UNICEF Danmark på sin hjemmeside torsdag.

– Flygtningene har bygget primitive hytter af græs og strå, som helt sikkert ikke kan klare regntiden. Jeg har før set tordenvejr i Sudan, der er kraftige nok til at blæse bliktag gennem luften. Jeg ser folk for mig, der sidder i deres vakkelvorne hytter, mens blæst og regn suser dem om ørerne, og deres tag opløses til en våd bunke græs, fortæller en af UNICEF nødhjælpsarbejdere i Sudan, Julianna Lindsey.

I sidste uge rejste Julianna Lindsey rundt i Darfur, og hun fortæller, at hjælpeorganisationerne kun har indsamlet penge nok til at hjælpe en tredjedel af de mennesker, der har behov for akut nødhjælp. Når regnen kommer, vil børnene lide først og lide mest. De er ekstra sårbare over for livet som flygtninge.

UNICEF har styrket sin humanitære indsats i Darfur for at kunne leve op til det stigende behov for hjælp. Organisationen har leveret rent vand til 300.000 mennesker og basal sundhedshjælp til 400.000. Antallet af fejlernærede børn stiger, og der er et akut behov for flere centre, hvor børnene kan behandles.

– Hvis vi skal undgå, at titusindvis dør, har vi brug for flere penge, flere folk, flere køretøjer og flere organisationer, der arbejder i området, siger Julianna Lindsey.

Bedre udsigter i Sydsudan
Den 26. maj indgik Sudans regering og oprørere i den sydlige del af landet en række aftaler, der kan bane vejen for en egentlig fredstraktat efter 20 års borgerkrig. UNICEF hilser aftalerne velkommen, da fred er en forudsætning for at hjælpe Sudans 15 millioner børn til en bedre fremtid.

UNICEF arbejder med at forbedre sundhed og sanitetsforhold i Sydsudan. Det sker ved at oprette skoler og bidrage med undervisningsmateriale, så børnene kan vende tilbage til en normal hverdag igen. UNICEF arbejder også for at hjælpe børnesoldater væk fra hærene og tilbage til deres familier. Derudover hjælpes flygtninge, efterhånden som de vender hjem.

UNICEF planlægger at bruge omkring 200 millioner kr. på hjælpearbejdet for børn i Sudan i resten af 2004.

Kilde: www.unicef.dk