UNICEF vil have flere af verdens mødre til at amme

Forfatter billede

Flere mødre skal have støtte til at amme, især i Kina. Det er et af de stærkeste midler til at bekæmpe børnedødelighed, anfører FNs Børnefond (UNICEF) i anledning af Den Internationale Ammeuge, der indledtes torsdag.

Børn, der udelukkende bliver ammet, har 14 gange større sandsynlighed for at overleve de første seks måneder af deres liv, end børn der ikke bliver ammet.

Og spædbørnsdødeligheden kan reduceres med op til 45 procent, når børn bliver ammet fra første dag i deres liv, skriver UNICEF Danmark i en pressemeddelelse.

”Der er ingen anden enkel sundhedsindsats, der har så stor effekt for småbørn og deres mødre som amning, og som koster så lidt for verdens regeringer,” siger UNICEFs vicedirektør Geeta Rao Gupta og føjer til:

”Amning er en babys første ’vaccination’, og historiens billigste og mest effektive måde at redde liv på, især for fattige og i områder, hvor modermælks-erstatning er dyrt og risikerer at blive forurenet af beskidt vand.”

Amning styrker børns evne til at lære og er med til at forebygge fedme og kroniske sygdomme senere i livet.

Seneste studier fra USA og Storbritannien peger på, at amning er forbundet med store besparelser på sundhedsomkostninger, da ammede børn bliver mindre syge, end børn der ikke bliver ammet.

Færre end fire ud af ti

Selv om amning er forbundet med mange veldokumenterede fordele, blev færre end fire ud af 10 børn på verdensplan i 2012 udelukkende ammet i de første seks måneder af deres liv.

Der har kun været små fremskridt i de seneste årtier. Det skyldes bl.a., at amning ikke er så udbredt i flere store lande.

I Kina bliver kun 28 procent af småbørnene udelukkende ammet. Der har senest været en del medieopmærksomhed om emnet, fordi befolkningens store efterspørgsel på modermælkserstatning har resulteret i mangel i andre lande.

I et forsøg på at styrke amning i verdens mest folkerige land har UNICEF og National Centre for Women’s and Children’s Health lanceret en kampagne med navnet ”10m2 of Love”. Kampagnen etablerer offentlige amningsrum for at skabe opmærksomhed om og støtte til amning.

UNICEF arbejder for, at mødre kan få gavn af kvalificeret sundhedspersonale, der kan støtte dem til at amme, samt beskyttende lovgivning, især omkring markedsføring af modermælkserstatninger og barselsorlov.

Yderligere oplysninger hos:
Kommunikationsmedarbejder Jakob Colville-Ebeling
tlf: 61 65 61 95 og email: [email protected]

UNICEF om UNICEF

UNICEF blev oprettet i 1946 som FNs børnefond. UNICEF arbejder i over 150 af verdens fattige lande for at sikre børn en sund og tryg opvækst, skolegang og beskyttelse mod vold, udnyttelse og aids.

I den industrialiserede del af verden har UNICEF 36 nationalkomiteer, heriblandt UNICEF Danmark, der oplyser om børns vilkår og rettigheder og samler penge ind til UNICEFs hjælpearbejde for verdens børn.

UNICEFs arbejde er udelukkende finansieret af frivillige bidrag fra private bidragydere, regeringer, erhvervslivet og fonde.