Unikt bistandssamarbejde med Bhutan afsluttes

Forfatter billede

Danmark har bidraget til store fremskridt indenfor miljø, sundhed, uddannelse, demokratisering og god regeringsførelse i Bhutan. Fredag sættes der punktum for dansk bistandssamarbejde med Bhutan, men partnerskabet mellem de to lande fortsætter.

Bhutan er i løbet af 30 år gået fra at være et relativt isoleret land med udbredt fattigdom, sparsom infrastruktur og en enevældig styreform til at blive et forfatningsbaseret demokrati, hvor befolkningen har vid adgang til uddannelse og sundhed, og hvor fattigdom er reduceret betragteligt og miljøbeskyttelse står centralt.

Danmark har været en partner i denne proces, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse, men nu skal partnerskabet udvikles i nye retninger.

”Bistandspartnerskabet med Bhutan har været unikt. Det er samtidig en succeshistorie for dansk udviklingsbistand. Bhutan har udvist stort ejerskab og haft en klar vision for udviklingen af landet. Vi har bidraget – ikke kun med bistandspenge men også med ideer og viden,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Bhutan valgte Danmark som et donorland, præcis fordi de ønskede vores viden om miljøbeskyttelse, påpeger Mogens Jensen.

”Miljøspørgsmål har været en central del af vores samarbejde, og i dag er Bhutan internationalt anerkendt på dette område. Danmark har også bidraget til de store fremskridt som Bhutan har opnået indenfor sundhed, uddannelse, demokratisering og god regeringsførelse,” siger han.

”Vores partnerskab med Bhutan slutter ikke her. Vi vil fortsætte samarbejdet på en række områder – ikke mindst om miljø- og klimaspørgsmål. Og kimen er lagt til et bredt samarbejde, der rækker ud over regeringssamarbejdet og involverer institutioner indenfor kultur og forskning, og kommercielt samarbejde.”

Bistand afsluttes fredag

Danmark har siden midten af 1980’erne ydet ca. 1,7 mia. kr. i bistand til Bhutan.

Bistanden er ydet indenfor en bred vifte af sektorer og har bidraget til den meget positive udvikling, som Bhutan har gennemgået.

Et studie udarbejdet i et samarbejde mellem Bhutans Kommission for Bruttonationallykke og Udenrigsministeriet dokumenterer på baggrund af tidligere evalueringer, projekt- og programgennemgange udviklingsprocessen og det danske bidrag hertil.

På baggrund af Bhutans positive udvikling blev det i 2008 besluttet gradvist at udfase bistanden ved udgangen af 2014.

I udfasningsperioden er samarbejdet gradvist blevet udvidet med flere partnere på både dansk og bhutanesisk side, som kan bidrage til at fastholde et bredt partnerskab mellem Bhutan og Danmark også i fremtiden.

Daværende udenrigsminister Villy Søvndal underskrev i 2012 – sammen med sin bhutanesiske kollega – en rammeaftale for det fortsatte partnerskab mellem Bhutan og Danmark.

Bistandssamarbejdet afsluttes officielt ved en ceremoni i Thimphu fredag, hvor et nyt dansk honorært konsulat samtidig åbnes officielt.

Læs rapporten om samarbejdet: The story about 30 years of Bhutanese-Danish Partnership

 

Læs et resumé af rapporten: 30 års bhutanesisk-dansk partnerskab