UNRWA river tæppet væk under sig selv

resource_5961_23316_1456315670
UNRWAs chef Pierre Krähenbühl blev udnævnt af daværende generalsekretær Ban Ki-Moon i 2013.
Foto: UN Photo/ Mark Garten.
Kirsten Larsen

26. august 2019

Organisationens øverste chef, den schweiziske generalkommissær Pierre Krähenbühl, er en af dem, der bliver kritiseret i en intern rapport, som det franske nyhedsbureau AFP har set. Han bliver beskyldt for i 2015 at have udnævnt en kvinde, han havde en affære med, til sin egen personlige rådgiver. På den måde har hun kunnet følge ham på rejser verden rundt – på business class.

En anden kvindelig chef bliver anklaget for at være en bølle over for sine medarbejdere, samtidigt med at hun sørgede for at få sin partner ansat i en god stilling.  En tredje chef opførte sig som en gangster, hedder det i den interne rapport, der beskriver arbejdsklimaet i UNRWA som giftigt.

Den interne rapport blev afleveret i december sidste år, og lige nu er FN i gang med en større undersøgelse, som UN Office for Internal Oversight Services står for – FN’s eget revisionskontor. Pierre Krähenbühl vil ikke udtale sig om sagen, så længe den bliver undersøgt og vil derfor heller ikke kommentere beskyldningerne mod ham selv. Men han skal have givet alle i UNRWA besked på at samarbejde med FN’s efterforskere.

Et par chefer er allerede blevet gået på grund af deres opførsel

Værst tænkelige tidspunkt

Det, der ligner en selvforskyldt skandale, rammer UNRWA midt i en alvorlig krise. USA, der har været den største donor, skar sidste år over 80 procent af sine betalinger til hjælpeorganisationen for palæstinensiske flygtninge. Og nu overvejer andre, som Holland, Schweiz, New Zealand, Belgien, at gå samme vej. Nogle af dem har sat overførslen af penge midlertidigt i bero. Men for eksempel den schweiziske regering advarer om, at det kan få katastrofale følger for palæstinenserne, hvis man simpelthen trækker stikket på organisationen.

UNRWA blev oprettet i 1949 for at hjælpe de ca. 700.000  palæstinensere, der flygtede eller blev fordrevet ved Israels oprettelse og den efterfølgende krig. Hjælpeorganisationen tager sig især af skolegang og sundhedsydelser til en del af de nu omkring fem miliioner palæstinænsiske flygtninge i Libanon, Jordan, Syrien og de palæstinensiske områder.

UNRWA beskæftiger omkring 30.000 mennesker, de fleste palæstinensere. De aktuelle beskyldninger er rettet mod en lille gruppe udenlandske topchefer.

Organisationen er omstridt. Særligt Israel og USA har været efter den med for eksempel beskyldninger om, at UNRWA’s skoler i Gaza blev brugt til våbenlagre og skjulesteder for militante. Og det er blandt andet også en løbende diskussion, om organisationen er med til at fastholde mennesker i en flygtningesituation i generation efter generation.