(Update) Tidl. generalsekretær i u-landsmiljøet tiltalt for mandatsvig

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En tidligere generalsekretær i den nu konkurslukkede danske u-landsforening, Fair Trade Import, er tiltalt for mandatsvig og sagen var berammet til Københavns Byret på torsdag kl. 9.

Den er imidlertid nu udsat til januar 2010, fordi generalsekretæren er sygemeldt, anfører dagbladet B.T.

Han har angiveligt brugt 327.000 støttekroner fra Danida på tiltag som netpoker, barregninger og flybilletter til en elskerinde, skriver avisen. Kilder oplyser, at der sandsynligvis bliver tale om en tilståelsessag.

Manden blev politianmeldt af Danida for 4 år siden, da foreningen, han var generalsekretær for, ikke ville udrede pengene – og så drejede nøglen om.

Det er en af de største svindelsager i dansk bistands historie, som involverer en person i det hjemlige u-landsmiljø.

Den hidtil største var afsløringen i 2005 af, at en person i Mellemfolkeligt Samvirke havde tilegnet sig omkring 900.000 kr. fra den Danida-støttede portal på internettet, global.dk, som vedkommende førte regnskaber for. Den NGO-drevne portal blev som følge heraf erklæret konkurs og lukkede med dags varsel (14. december 2005).

Svindelen var foregået systematisk gennem flere år og på en sådan måde, at revisionen ikke opdagede det. Det er uklart, hvor mange støttekroner Danida har fået igen.

61 SVINDELSAGER PÅ 6 MÅNEDER

Oplysningerne om mandatsviget fremkommer som opfølgning på en aktindsigt, B.T. har begæret overfor udenrigsministeriet/Danida.

De udleverede dokumenter fra ministeriet afslører, at der i første halvår af 2009 blev indberettet i alt 61 sager med mistanke om svindel med danske u-landsmidler for tilsammen 18,7 millioner kr., skriver avisen.

Mange af sagerne er foregået i Afrika. Sidste år anførte Danidas fhv. økonomichef gennem 18 år, Finn Balslev, overfor “Nyhedsavisen”, at kontrollen i Danida ikke er god nok.

Antallet af indberettede sager om svindel i årets første 6 måneder er samtidig anseligt større end de 50 sager, man normalt opdager om året.

– Jeg har ikke nogen forklaring på, hvorfor antallet af sager er større end de andre år. Antallet af sager og det totale beløb for mulig svindel og misbrug svinger en del op og ned. Selv om enhver svindlet krone er en for meget, er det stadig meget få penge der svindles for sammenlignet med det beløb, vi giver i samlet bistand, siger fungerende kvalitetssikringschef i Danida, Erik Rasmussen.

Han takker samtidig B.T. for, at avisen har medvirket til at få svindelsagerne frem til offentlighedens kendskab gennem flere klagesager hos Folketingets Ombudsmand.

– Jeg synes godt, at I kan give jer selv en cadeau over, at I har fået os til at offentliggøre de her sager, siger Erik Rasmussen ifølge bladet.

Tilføjelse u-landsnyt:

Artiklen er skrevet af journalist Lars Fogt, der for et år siden som reporter på “Nyhedsavisen” sammen med TV 2 afslørede flere hundrede ikke offentliggjorte sager om svindel, misbrug og “andre uregelmæssigheder” med danske bistandsmidler.

Dette skete tillige efter en begæring om aktindsigt overfor Asiatisk Plads.

PRESSEMEDDELELSE MED DANIDAS VERSION

Da ministeriet/Danida var klar over, at B.T. ville gå ud med nye svindelsager her igen i august, skyndte man sig at sende en pressemeddelelse ud på forhånd. Den lyder:

Svindel med dansk udviklingsbistand: Udlevering af materiale sendt til Rigsrevisionen

Udenrigsministeriet har d.d. besvaret en anmodning om aktindsigt (fra B.T., red.) i sager tilsendt Rigsrevisionen om finansielle uregelmæssigheder i bistanden i perioden januar til juli 2009.

For at muliggøre en mere bred og faktuelt baseret diskussion om misbrug med dansk udviklingsbistand, kan materiale efter anmodning udleveres til andre interesserede.

Det drejer sig om 61 sager med et totalt mistænkt beløb på 18,7 mio. kr. Af de 61 sager er 20 afsluttet i perioden. De afsluttede sager vedrører et samlet mistænkt beløb på 5,3 mio. kr.

Ud af det samlede mistænkte beløb, blev 2,8 mio. kr. (52 procent) konstateret tabt, mens 1,3 mio. kr. (25 pct. ) blev betalt tilbage og 1,2 mio. kr. (23 pct.) af beløbet viste sig at være baseret på ubegrundet mistanke.

Den høje tabsprocent i 1. halvår 2009 (i forhold til gennemsnittet de sidste 5 år, 25,7 pct.) skyldes afslutning af en konkurssag, hvor Udenrigsministeriet samlet set realiserede et tab på 2,45 mio. kr.

Udenrigsministeriet har i 8 af sagerne foretaget undtagelse af visse oplysninger af hensyn til igangværende opklaring af eventuelle strafbare forhold og beskyttelse af enkeltpersoner.

Udenrigsministeriet går ind for fuld åbenhed om svindel med udviklingsbistand. Det er regeringens klare politik at svindel ikke accepteres. Regeringen har systematisk orienteret Rigsrevisionen om enhver mistanke om svindel.

For at give et større kendskab i offentligheden til problemerne omkring risikoen for misbrug samt omfanget af dette, er Danidas hjemmeside (http://www.danida.dk/) udbygget.

Her kan man læse om, hvad Danida gør for at undgå svindel, omfanget af svindel med danske bistandsmidler samt se en liste over alle enkelte sager, hvor efterforskningen af en mistanke om svindel, er blevet afsluttet siden begyndelsen af 2006.

Danidas årsrapport 2008 rummer også oplysninger om svindel og dets omfang.

For evt. yderligere information kontakt fg. kontorchef Lars-Henrik Worsøe, tlf.
33 92 13 12.

Udenrigsministeriet, den 31. juli 2009
(slut)