Uretfærdig handel – hvad gør vi?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Man kan lære om de komplekse strukturer, der er med til at betinge fordelingen af mad i verden, og om hvilken forskel man selv kan gøre ved en dag om (u)retfærdig handel søndag den 14. oktober i København (læs meget mere i u-landsnyts kalender under dato 14.10.07).

Gennem gudstjeneste, oplæg, leg og en markedsplads fokuseres på verdenshandelens betingelser og på hvad vi som enkeltpersoner, organisationer og kirker kan gøre.

Mad nok til alle, men mange sulter

Der er mad nok i verden til at alle ville kunne spise sig mætte. Men på grund af komplekse systemer og strukturer for hvordan mad produceres, sælges, købes og distribueres, sulter 1/10 af verdens befolkning.

I Afrika syd for Sahara oplever 1/3 af befolkningen hver dag ikke at kunne spise sig mætte. Sult er ikke noget vi oplever så meget af i Danmark, men mange danskere føler en forpligtelse, et ansvar men også en afmagt overfor de svimlende statistikker.

Eksperter giver deres bud på forklaringer og handlemuligheder

Morten Emil Hansen, som er politisk rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og har stort kendskab til verdenshandel og Verdenshandelsorganisationen WTO, vil give en introduktion til verdenshandelens betingelser og vilkår.

Ingrid Liboriussen fra Max Havelaar vil fortælle om fair trade tankegangen og om de muligheder, vi som forbrugere har for at gøre en forskel. Og Kjeld Nielsen, som er initiativtager til en fair trade idé om kirkekaffe, vil fortælle om, hvordan man som kristne og kirker kan leve op til det ansvar, som mange af os føler.

Mellemfolkeligt Samvirke, Fair Trade Danmark, Caféen Fisk, Andelskassen Oikos og Butik Salam udstiller varer og information ved boder på en Fair Trade markedsplads.

Kirker og kristne har et ansvar

Dagen foregår i en kirke, og det er Menneskerettighedsgruppen i Danske Kirkers Råd, der står bag arrangementet.

– Det er fordi, vi som kristne har et særligt ansvar overfor de svageste og fattigste i verden og en opgave i at finde ud af, hvordan vi forvalter dette ansvar, siger Flemming Kramp, formand i Menneskerettighedsgruppen.

– Der er behov for, at vi som danske kirker og kristne tager et ansvar for, at vores politikker og forbrug i Danmark har konsekvenser for mennesker andre steder i verden, lægger han til.

Kom og hør nogle bud på, hvordan vi kan tage ansvar i forhold til handel d. 14. oktober.

Se mere på www.danskekirkersraad.dk.

Danske Kirkers Råd er en sammenslutning af 15 kristne kirkesamfund, 10 mellemkirkelige stiftsudvalg og 28 kirkelige organisationer.

Hovedformålet er at styrke den økumeniske samtale i Danmark, herunder at fremme samarbejdet og fællesskabet mellem kirkerne og organisationerne – både i ind- og udland – og at sikre kristne kirkers og trossamfunds frihed og lige vilkår.

Danske Kirkers Råd er organiseret i Rådet og Mellemkirkeligt Arbejdsforum og er det største økumeniske forum i Danmark.