Denne ordlyd i udenrigsministerens udkast til en ny dansk udviklingspolitiske strategi er som kopieret fra Ungdommens Røde Kors’ strategi og udgør kernen i vores arbejde i syd. Denne overensstemmelse er vi rigtig godt tilfredse med og ser, at der kan komme flere gode ting ud af, hedder det i organisationens høringssvar om strategiudkastet.
I Ungdommens Røde Kors (URK) er vi særdeles positive overfor strategiens revitaliserede fokus på unge og ambitionen om det uformelle 18. verdensmål, der kan blive en vigtig løftestang til at få andre internationale partnere til at prioritere unge.I Danmark har vi, gennem et bredt spektrum af aktive ungdomsorganisationer og deres meningsfulde projekter og samarbejder med andre unge verden over, gode forudsætninger for at kunne være bannerførere for denne dagsorden, så den ikke forbliver en symbolsk tanke. Desværre mærkes effekten af nedskæringerne i den danske udviklingsbistand allerede tydeligt.
Vi håber derfor, at strategiens gode ambitioner matches med de nødvendige midler til at skabe mulighed for, at unge reelt kan være værdifulde forandringsaktører.
I URK tror vi – ligesom Udenrigsministeriet – på, at unges aktive deltagelse er afgørende for at skabe bæredygtig udvikling.
Derfor opfordrer vi til generelt skærpet fokus på, hvad der skal til for at forløse unges potentiale til at drive forandring. Samtidig efterspørger vi yderligere opmærksomhed på udsathed hos unge, da håndteringen af udsathed i høj grad påvirker unges potentiale til at skabe en bedre verden.
Unge som forandringsaktører – det koster at udvide handlerummet
Unges potentiale og deres forudsætninger for at skabe forandring forløses, når de har både rum og kompetencer til at engagere sig i samfundet som aktive medborgere. I URK benytter vi erfaringer fra Danmark, når vi arbejder sammen med lokale Røde Kors- og Røde Halvmåneselskaber i Mellemøsten, Afrika og Østeuropa. Her etablerer vi i fællesskab platforme for unges aktive og civile engagement.
Unge mobiliseres til at kunne handle og tag fat om udfordringer i deres lokalsamfund, og de får erfaring og værktøjer til at igangsætte og lede konkrete initiativer. De klædes på til at analysere problemstillinger og indgå i konstruktiv dialog med beslutningstagere om bæredygtige løsninger.
Sådan forløses de unges potentiale til at skabe forandringer i deres samfund og til at påtage sig rollen som engagerede borgere og unge ledere, der kan drive positiv udvikling og forandring.
Fremtiden kalder på mobilisering af alle aktører i en fælles, målrettet indsats. Kun herved kan potentialet i de nye bæredygtige udviklingsmål forløses. Det er derfor en nødvendighed, at der investeres i fortsat og målrettet at udvide unges kompetencer og civile handlerum, hvilket synes oplagt i forlængelse af den nye udviklingspolitiske strategi.
Livsfærdigheder en nødvendig forudsætning – men også en mangelvare
Det er vores erfaring i URK, at viden om og muligheder for at træffe hensigtsmæssige livsvalg er en afgørende forudsætning for, at unge kan forløse deres potentiale som forandringsagenter.
Desværre er basale livsfærdigheder ofte en mangelvare blandt unge i fattige og skrøbelige lande. Dette skyldes f.eks. fattigdom, uhensigtsmæssige magtstrukturer og manglende anerkendelse af unges samfundsmæssige rolle og position; men også, at krige, sundhedskriser og migration har efterladt mange børn og unge uden generationers overlevering.
Dette påvirker en lang række centrale faktorer inklusiv unges sundhed, modstandskraft, erhvervskompetencer, trivsel, perspektiver for ligestilling imellem kønnene og sætter den sociale sammenhængskraft i samfundet under pres.
Skal unge kunne styrke deres deltagelse og indflydelse i samfundet, kommer vi ikke udenom at sikre deres ’mestring’ af de mest basale livsfærdigheder. Her kan Danmark bidrage med afgørende viden og erfaring.
I URK har vi erfaret, at velafprøvede, danske pædagogiske læringsmetoder er særdeles effektive, når de anvendes i et uformelt, deltagerorienteret læringsmiljø. Der er bud efter det særligt danske.
Som den eneste egentlige ungdomsorganisation i den internationale Røde Kors-bevægelse står URK som frontfigur i forhold til aktivt at involvere unge på alle niveauer. Den deltagerorienterede pædagogik og de stolte traditioner inden for organisering af civilsamfundet er en afgørende force for Danmark.
Vi tilslutter os derfor en præcisering og styrket anvendelse af det særligt danske indenfor disse områder, når vi agerer internationalt, med behørig hensyntagen til lokale behov og forhold.
Unge udgør en sårbar gruppe med særlige behov – bring dem ind som hensyn
URK oplever, at unges sårbarhed ofte overses i forhold til andre marginaliserede og udsatte grupper.
Unges ret til deltagelse og deres potentiale som forandringsagenter bør i strategien suppleres med et stærkere fokus på unges udsathed, eksempelvis i forhold til humanitære katastrofer, migration (også fra land til by i deres hjemlande), seksuel og reproduktiv sundhed og psykosocial sundhed, hvor unge i fattige lande og skrøbelige situationer fortsat er udsat for store risici og udfordringer.
Hensyn til unges særlige udsathed og behov bør tænkes systematisk ind i relevante programmer, bl.a. indenfor uddannelse, sundhed, klima- og miljøindsatser, erhvervs- og vækstindsatser samt den mere end nogensinde vigtige migrationsrespons.
Vi opfordrer til et styrket og tværgående hensyn til unges sårbarhed i strategien. Ungdommens Røde Kors er sammen med organisationer som Dansk Ungdoms Fællesråd og Mellemfolkeligt Samvirke – Action Aid International Denmark blandt de største aktører indenfor internationalt udviklingsarbejde med unge i fokus.
I URK baserer vi os som Danmarks største humanitære ungdomsorganisation på et stærkt folkeligt engagement kombineret med en professionel og langsigtet indsats. Det giver os unik mulighed for at kunne gennemføre programmer af høj kvalitet, der både arbejder for, men også med unge.
Det er vigtigt at kunne fortsætte denne praksis for at kunne skabe bæredygtige resultater og forandringer.
Vi opfordrer derfor til fremover at nuancere fordelingen af midler til det vigtige ungdomsarbejde, så forskellige former for kræfter og organisationer kan bidrage mest muligt til samfundsudviklingen ud fra hver deres særlige virke og specifikke kapacitet.
I URK er vi meget begejstrede for den nye strategi og glæder os til at tage fat på arbejdet og bidrage til at strategien kommer ud at leve – både herhjemme og i resten af verden.
Kara Djurhuus er international chef i og Søren Bøllingtoft Knudsen politisk næstformand for Ungdommens Røde Kors.
URK er med sine ca. 17.000 medlemmer og 4.500 frivillige Danmarks største humanitære ungdomsorganisation – se mere på http://www.urk.dk/hvem-er-vi/vaerktoejskassen/facts-om-ungdommens-roede-kors