Inden for de kommende måneder vil USA’s diplomatiske missioner i Indien begynde at måle luftforurening. Der er planer om lignende tiltag i blandt andet Vietnam og Mongoliet, skriver avis.
USA vil i højere grad begynde at måle et af verdens helt store, grænseoverskridende problemer, nemlig luftforurening. Det skriver New York Times.
Målet er at øge opmærksomheden på de sundhedsrisici, der er forbundet med udendørs luftforurening, sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, da han onsdag præsenterede initiativet.
Desuden kan målingerne advare amerikanere i udlandet om, hvor høj en grad af forurening de bliver udsat for ved at opholde sig udendørs i storbyer som eksempelvis New Delhi.
”Vi håber, at dette værktøj også kan udbrede det internationale samarbejde om at knække kurven for luftforurening,” siger Kerry ifølge New York Times.
Programmet iværksættes i Indien inden for de kommende måneder.
Der er ligeledes planer om at begynde at måle luftkvaliteten i Vietnam, Mongoliet og andre lande, siger John Kerry.
Plads til at udbrede målingerne
Tanken om at måle luftforureningen er imidlertid ikke ny for amerikanerne.
Siden 2008 har USA målt luftkvaliteten flere steder i Kina, hvilket var et temmelig kontroversielt skridt, da det blev sat i værk.
Dengang betegnede Kinas regering det som ”ulovligt” og som noget, der kunne true den sociale stabilitet, men det har været med til at presse den kinesiske regering til at gøre noget ved problemet, skriver New York Times.
I Kina er der i dag omkring 2.000 målere, der kan tjekke luftkvaliteten, og som videresender resultaterne til internettet, men kun omkring 30 i Indien, siger Joshua Apte, der er professor i miljøteknik ved universitetet i Austin, til Voice of America.
”Det er lande med meget ens befolkninger og ens forureningsproblemer,” siger han.
Professoren mener, at der er masser af steder rundt om i verden, hvor det vil give mening at begynde at måle luftkvalitet.
”Der er formentlig ikke mere end tre eller fire lande i hele Afrika, som har tilgængelige data om luftforurening. Og vi ved, at der også er problemer med luftforurening i mange afrikanske byer,” siger Joshua Apte.