De fem dommere i Indiens højesteret var enige, da de torsdag erklærede, at en lov, der kan give op til fem års fængsel for utroskab, er i strid med forfatningen. Derudover er den forældet og diskriminerende mod kvinder, mener de fem højesteretsdommere.
”Det er på tide at fastslå, at en mand ikke er herre over sin kone,” læste chefdommer Dipak Misra op af afgørelsen.
”Det ene køns juridiske suverænitet over det andet køn er forkert”.
Loven gav mulighed for, at en mand kunne retsforfølge en anden mand, hvis denne havde haft seksuelt samkvem med hans kone.
Men en kvinde kunne ikke gøre det samme og retsforfølge hverken sin utro mand eller den kvinde, han havde begået utroskab med.
Der findes ikke nogen data eller registre der kan vise, hvor mange mennesker, der i tidens løb er blevet retsforfulgt for at have overtrådt den nu sløjfede lov.
En kvindelig dommer ved højesteretten, Indu Malhotra, understreger ifølge avisen Times of India, at selv om utroskab ikke længere er en forbrydelse i juridisk forstand, er det stadig moralsk forkert.
”Kvinder er mænds ejendom”
Det var den 41-årige indiske forretningsmand Joseph Shine, der havde anmodet højesteretten om at annullere loven, skriver britiske BBC.
Han argumenterede for, at den diskriminerede mænd ved kun at holde dem ansvarlige for udenomsægteskabelige forhold, mens kvinder blev behandlet som mænds ejendom.
”Gifte kvinder er ikke særtilfælde i forhold til at blive retsforfulgt for utroskab. De er ikke på nogen måde anderledes stillet end mænd,” lød det ifølge BBC i Joseph Shines indsigelse til højesteretten.
Ifølge ham var loven også ”indirekte diskriminerende mod kvinder med dens fejlagtige formodning om, at kvinder er mænds ejendom”.
Det er den anden afgørelse i løbet af en måned, som går i retning af en højere grad af seksuel frihed i Indien.
I begyndelsen af september afgjorde højesteretten, at sex mellem to personer af samme køn – eller samleje ”mod naturens orden”, som det hed i lovteksten – ikke længere var ulovligt. I den nu sløjfede lov kunne det i værste fald give fængsel på livstid.