V: Åben minister lukket om svindel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Venstre kalder nu udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i samråd i Folketingets udenrigsudvalg, fordi han kalder sig “åbenhedsfanatiker”, samtidig med, at han er tillukket i sagen om millionfusk i Institut for Menneskerettigheder (IMR).

Morgenavisen Jyllands-Posten skriver søndag, at Venstre mener Friis Bach længe har vidst besked om uregelmæssighederne uden at oplyse Folketinget herom.

Partiet går samtidig ud fra, at embedsværket i udenrigsministeriet informerede ministeren om et brev, der belyste sagens alvor og stammer tilbage fra 3. november i fjor

Friis Bach siger, at han først blev opmærksom på de “forsvundne” 3,2 mio. kr. i instituttet d 13. januar, da han i anden sammenhæng gennemgik en række svindelsager med dansk bistand – se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/19-01-12/millionsvindel-med-dansk-bistand

Samtidig finder Venstre det interessant, at Folketinget ikke fik relevante oplysninger, før det skulle drøfte en ekstra-bevilling til instituttet for 2012.

Instituttet, der delvis er betalt af u-landsmidler, skjulte angiveligt i perioden 1997-2008 tab på flere projekter. Dels ved at overføre tabene til andre projekter, dels ved at flytte tabene over i fiktive projekter, som var oprettet med regnskabsfusk for øje.

De 3,2 mio. kr., som derefter manglede i kassen, blev i regnskabet camoufleret som “tilgodehavender”, anfører Jyllands-Posten.

Dagbladet Information skriver lørdag, at oprydningen i instituttet ifølge rigsrevisor Henrik Otbo langt fra er afsluttet.

Han gør gældende overfor bladet, at der “udestår et betydeligt arbejde på (IMR) for at sikre sig, at regnskabsprocedurer og afstemning og oprydning kommer på plads”.

Det står i skærende kontrast til den redegørelse instituttet afleverede i mandags til udviklingsministeren.

Institutdirektør Jonas Christoffersen gør her gældende, at “oprydningsarbejdet er afsluttet”.

Han siger nu til Information efter den nye udvikling i sagen, at “det beror på min fejl, at jeg har misforstået de oplysninger, jeg er blevet meddelt. Og det har formentlig også været en dumhed fra min side, at jeg har skrevet det”.

IMR har bl.a. til opgave at overse, om Danmark følger internationale konventioner om menneskerettigheder og har gang på gang været på kant med den tidl. VK-regering og ikke mindst Dansk Folkeparti omkring asyl- og indvandrerlovgivningen.