V og S enige om politiske ambassadører

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

I 2009 takkede socialdemokraterne Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft nej til et tilbud fra også daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) og at blive udnævnt til ambassadører. Det fortalte Per Stig Møller i sin erindringsbog ”Dage og kampe” fra 2016.

Nu er forslaget på bordet igen, fortalte TV-avisen tirsdag aften. Her var der støtte fra både Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) og Socialdemokratiets udenrigsordfører Nick Hækkerup (S).

Begejstring er der dog ikke meget af hos Ole Wøhlers Olsen, der har været Danmarks ambassadør i en lang række lande og som har en 40 år lang karriere i udenrigsministeriet bag sig. Han mener, at det er en dårlig idé, siger han i indslaget.

I TV-avisens indslag medgiver han, at der kan være politikere, som vil kunne gøre sig godt som ambassadører. Men direkte adspurgt kan han ikke komme på nogen, som han mener vil egne sig til at bestride en ambassadørpost.

Problemet, mener han, er at det ikke blot kræver viden om internationale forhold at være ambassadør. Det kræver også en del specialiseret viden om konsulære sager som dødsfald, fængsling og sygdom – sager som ambassadører er blevet trænet i at håndtere gennem deres tidligere stillinger på vej op gennem udenrigstjenestens hierarki.

Ambassadørposter skal ikke tildeles

Også den tidligere embedsmand, diplomat og chefredaktør Bo Lidegaard er kritisk. Han mener, at det handler om at politikerne vil skabe attraktive muligheder til dem selv, siger han i indslaget. Stillinger bør være noget man søger og får – ikke noget man bliver tildelt, lyder det fra ham.

Statsministeren forsøgte i december 2016 at gøre veteranpolitikeren og partifællen Bertel Haarder (V) til generalkonsul i Flensborg, men det gik i vasken. Statsministeren fik dog gjort opmærksom på, at han stadig er lun på ideen om at udpege politikere til diplomatiske poster og ideen har altså også støtte i det andet store, klassiske regeringsparti Socialdemokratiet.

Udenrigsministeriet ikke at kommentere sagen overfor TV-avisen. Men i følge Per Stig Møller, som Information interviewede i forbindelse med udgivelsen af hans erindringsbog, så bryder Udenrigsministeriet sig ikke om at få politikere ind som ambassadører.