Våben fra USA strømmer ind i voldsplagede lande – Mexico lægger sag an

Migranter i Mexico på vej mod USA i juni 2022.
Foto: Jacob Garcia/Anadolu Agency via Getty Images
Thomas Jazrawi

2. august 2022

Migranter fra Centralamerika og Caribien søger mod USA. Mange af dem fortæller, at de flygter fra den hensynsløse vold i deres hjemlande, og måske har USA selv en del af ansvaret for den massive kriminalitet. Det mener en række af landene syd for USA’s grænse i hvert fald.

Der er nemlig en anden strøm, der flyder den modsatte vej af migranterne: våben. I forrige uge undersøgte toldmyndighederne i Haiti en container sendt fra USA. Den var registreret som en donation til en kirke, men den viste sig at indeholde 18 våben og 15.000 runder ammunition, ifølge Reuters.

Det er ikke første gang, at de haitianske toldmyndigheder konfiskerer illegale våben fra USA. Det er sket en lang række gange tidligere.

40 procent af de illegale våben stammer fra USA

Haiti er ikke det eneste land i Centralamerika, der plages af illegale våben fra USA. En undersøgelse af USA´s Accountability Office, der sørger for data til de amerikanske politikere, viser, at en stor del af de kriminelle banders våben i Centralamerika kommer fra USA.

40 procent af 27.000 våben, der er beslaglagt i forbindelse med kriminalitet i Belize, El Salvador, Guatemala og Honduras fra 2015 til 2019, stammer således fra USA. Halvdelen af disse våben er smuglet illegalt ind i landene, mens den anden halvdel stammer fra legale køb, som siden er blevet spredt til kriminelle bander, ifølge undersøgelsen. I alt er der ifølge officielle tal fra USA eksporteret 100.000 våben legalt fra USA til de fire lande mellem 2015 og 2021.

Mexico er et andet land, der døjer med høj kriminalitet. Der eksisterer dog kun én officiel våbenbutik i landet. Den er bevogtet som en fæstning, og det er stort set umuligt at købe illegale våben her, som journalist Ioan Grillo skriver i bogen Blood Gun Money: How America Arms Gangs and Cartels. Alligevel er der masser af våben blandt de kriminelle bander.

De mexicanske myndigheder anslår, at 2,5 millioner våben er smuglet fra USA til Mexico i det seneste årti. Regeringen har nu lagt sag an mod en række store amerikanske våbenproducenter, herunder Smith & Wesson og Colt. Anklagen lyder, at de mange våben er med til at skabe den omfattende kriminalitet i landet, og at virksomhedernes forretningsmodeller bidrager til at bevæbne de kriminelle bander. Kravet er 10 milliarder dollars i erstatning, skriver BBC.

Selvom eksperter tvivler på, at man vil opnå målet med retssagen, har det allerede været en succesfuld PR-kampagne for den mexicanske regering.

Strategi for at håndtere årsager til migration

En række amerikanske delstater som Californien og New York har udtrykt støtte til Mexico i sagen mod våbenproducenterne.

Debatten om den illegale strøm af våben til landene syd for grænsen spiller dermed ind i den interne diskussion om våbenlovgivning i USA. Kritikere mener, at den lempelige adgang til våben er årsag til de mange masseskyderier i USA, men det har været meget vanskeligt at stramme op på lovgivningen.

Det lykkedes imidlertid den nuværende præsident Joe Biden at få ny lovgivning gennemført, der blandt andet sørger for strammere baggrundskontrol af købere af våben under 21 år. Sidste år præsenterede vicepræsident Kamala Harris en plan for at håndtere årsagerne til migration fra Centralamerika til USA, og her er et af punkterne at forebygge kriminalitet. Der er dog ikke fokus på at forhindre smugling af våben fra USA til regionen.