Vælgerfrygt eller apati – Johnson-Sirleaf bliver som præsident i Liberia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Jesper Søe

9. november 2011

LOMÉ: Fra de mange internationale observatører til valget meldes der om lavt fremmøde, som står i skærende kontrast til første runde, hvor næsten 3/4 af de 1,8 millioner vælgere stod i kø i det fattige vestafrikanske land fra den årle morgenstund.

Den festlige stemning, der prægede opløbet til første runde og selve valget den 11. oktober, var tirsdag afløst af en spændt og frygtsom stemning.

Det sker efter, at Sirleafs rival, Winston Tubman, i fredags stod af racet mod præsidentposten og opfordrede liberianerne til at boykotte valget og i stedet demonstrere i hovedstaden Monrovia.

Mandag kom Tubmans tilhængere på gaderne i hundredevis i en demonstration, som myndighederne erklærede ulovlig. Mens helikoptere fra FNs fredsbevarende styrker i Liberia cirklede over demonstranterne, åbnede liberiansk politi ild og brugte tåregas og knipler for at sprede de protesterende. FN bekræfter, at 2 blev dræbt.

Internationale medier i Monrovia citerer liberianere for at sige, at mandagens uro gjorde folk bange for at møde frem til tirsdagens valg. Men en talsmand for Sirleafs parti, Unity Party, udtaler, at folk blev væk på grund af ”apati”. Resultatet var jo givet på forhånd.

Tubman kom ind på en andenplads ved første runde den 11. oktober med 32,7 procent af stemmerne mod Sirleafs 43,9. Først anerkendte Tubman ikke resultatet, for et par dage senere at erklære, at han alligevel ville udfordre Sirleaf i anden runde.

Han ombestemte sig i imidlertid fredag og opfordrede nu liberianerne til at boykotte tirsdagens valg. Han kaldte valget et resultat af ”en korrupt politisk proces” og anklagede regeringen og den nationale valgkommission for svindel.

I stedet foreslog Tubman, at anden runde burde udsættes i 2 uger for at give tid til at ”forbedre valgprocedurerne”.

Skrøbeligt mandat

Omkring 4.800 internationale observatører fra bl.a. USA, FN, the Carter Center, Den Afrikanske Union og det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab (ECOWAS) afviste Tubmans anklager og betegnede første runde af valget som ”frit, fair og gennemskueligt”.

Præsident Sirleaf selv var mere direkte. Tubmans er bare ”bange for at tabe” anden runde, sagde hun.

Uanset hvordan den manglende vælgertilslutning udlægges, sidder den 73-årige Sirleaf de næste år på et noget skrøbeligt mandat, hvis det lave fremmøde på 25-35 procent holder, når resultatet foreligger torsdag.

Selv om det urealistiske skulle ske, at Sirleaf får samtlige stemmer, vil opbakningen højst blive på 630.000 mennesker ud af en befolkning på 4 millioner.

Tubman og tilhængere i partiet Congress for Democratic Change har på forhånd erklæret, at de ikke vil acceptere et resultat, der forlænger Sirleafs mandat.

Både rost og kritiseret

Ellen Johnson-Sirleaf blev valgt som Afrikas første kvindelige præsident i 2005, efter at 14 års borgerkrig blev bragt til ende i 2003.

Valget i 2005 blev organiseret af FN, mens det aktuelle valg helt igennem er arrangeret af liberianere selv, men med støtte fra FNs 8.000 mand store fredsbevarende styrke i landet, der har lovet at holde ro og orden.

Styrken, UNMIL, ledes af tidligere dansk FN-ambassadør Ellen Margrethe Løj.

Sirleaf er i sin præsidentperiode blevet rost af det internationale samfund for at holde fred i landet, nedbringe Liberias store gæld og for at bringe internationale investeringer til landet.

Liberianske kritikere – herunder Tubman – mener, at det går alt for langsomt, og at de relative fremskridt ikke er Sirleafs ære, men FNs.

——————–
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestafrika. Han er bosat i Lomé i Togo.