Værdikæder er den nye trend inden for mikrofinans – workshop

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

U-landsorganisationer og virksomheder kan hjælpe småbønder frem til høsten ved at give dem såsæd på efterbetaling.

Sådan lyder tankegangen bag værdikæde-finansiering til småbønder. En ny metode som bl.a. den Europæiske Platform for Mikrofinans har udråbt til at være det hotteste inden for mikrofinans.

Dansk Forum for Mikrofinans byder på en workshop om emnet 15. juni.

Værdikædefinansiering til småbønder er et populært nyt redskab i virksomheders CSR-strategier, men det er også et område, hvor der ofte er brug for NGOer til at skabe koblingen mellem småbonde og virksomhed.

Det er budskabet, når Dansk Forum for Mikrofinans holder workshop om værdikædefinansiering til småbønder. På workshoppen kan du bl.a. høre FDBs og Toms Gruppens’ erfaringer. Du kan også blive klogere på, hvad værdikædefinansiering er, og hvordan din organisation kan integrere det i sit arbejde.

I praksis kan værdikædefinansiering foregå på følgende måde:

Småbønder får frit leverede inputs som såsæd og redskaber i plantesæsonen. Disse inputs gives som en slags forskud på betalingen for høsten, mens småbønderne til gengæld får tilsvarende mindre udbetalt, når de leverer deres varer fra høsten.

Finansieringsformen har vist sig at være værdifuld for bønderne. Det kan nemlig være vanskeligt for dem at få finansiering fra mikrofinans-institutioner, der typisk er nødt til at kræve hyppige tilbagebetalinger også inden høstsæsonen, hvor bønderne ingen indtjening har.

Fordelen ved værdikædefinansieringen er, at udlåneren har meget stor sikkerhed. Det kræver nemlig stort set ingen opfølgning at kræve lånet tilbage, sådan som det er tilfældet ved almindelige gruppebaserede lån fra mikrofinans-institutioner.

Begge parter er desuden sikret af en kontrakt. Og da finansiering gennem værdikæden gives i form af inputs til produktion, er det også med til at understøtte tilbagebetalingsmuligheden.

Værdikæder, der virkelig gavner småbønder, kræver dog ofte inddragelsen af NGOer og andre aktører, da opkøbere hverken har kapacitet eller økonomisk incitament til at bruge meget tid på småbønderne. NGOer får derfor ofte en vigtig rolle som brobyggere mellem småbønderne og de større opkøbere.

Småbønderne har typisk svært ved at producere til større og mere velbetalende opkøbere og ender derfor ofte med at blive udnyttet af mellemmænd. På den anden side står de store opkøbere, der ofte mangler fleksibel og økologisk produktion, men for hvem det simpelthen er for uøkonomisk at købe fra småbønderne, der ikke er organiserede og mangler træning og systematisk kvalitet.

Det er her, hvor NGOerne kan træde til med en hjælpende hånd.

Man kan høre nærmere om denne nye trend, der bl.a. vandt hovedprisen på sidste års European Microfinance Week, på workshoppen ”Værdikæder og finansiering af småbønder”.

Workshoppen finder sted onsdag den 15. juni fra klokken 13-17.00 hos IBIS, Nørrebrogade 68B, 2200 København N.
Tilmelding inden 10. juni til Peter Blum Samuelsen på [email protected]

Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Pris: kr. 200; gratis for medlemmer. Medlemskab koster kr. 250/år. (Nordea, reg nr. 2191, konto 0756256157)

Workshop: Værdikæder og finansiering af småbønder

PROGRAM

13.00-13.15
Velkomst og introduktion til dagens emne
Jes Colding, workshop facilitator og tidligere Operations Director hos MYC4

13.15-14.00
Gode forretninger med god samvittighed – værdikæder i praksis

14.00-14.30
Toms’ erfaringer med styrkelse af leverandørbasen i Afrika
Lene Hjort Lorenzen, Innovation og CSR Manager hos Toms Gruppen

14.30-15.00
Varer fra Afrika, FDB’s erfaringer med leverandørstøtte og mikrolån i Afrika
Brian Sønderby Sundstrup, CSR-Specialkonsulent hos FDB/COOP

15.00-15.30
Pause & erfaringsudveksling

15.30-17.00
Spørgsmål til indlægsholderne i panel og åben diskussion
Alle deltagere