Valg i Sri Lanka – Danmark rede til at sende valgobservatører

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der er udskrevet parlamentsvalg i Sri Lanka, som skal holdes fredag den 2. april.

Valget kommer ca. treethalvt år før tiden og er udskrevet på baggrund af politisk uenighed mellem regering og den politiske opposition. Uenigheden går på dialogen med de tamilske tigre om oprettelsen at et indre selvstyre for 8 distrikter i det nordlige og østlige Sri Lanka.

Udernigsministeriet er klar til at sende danske valgobservatører til Sri Lanka som en del af en større EU observatørgruppe, fremgår det af en pressemeddelelse fra ministeriet torsdag.

Danmark fortsætter også med at yde både humanitær og rehabiliteringsbistand til områder i nord og øst og er helt indstillet på at forsøge at sætte yderligere aktiviteter i gang snarest muligt. Hensigten er, at befolkningen i de borgerkrigsramte områder skal kunne opleve en positiv udvikling af våbenhvileaftalen mellem regeringen og de tamilske tigre, LTTE.

Disse tiltag falder helt i tråd med de udtalelser, som EU, Japan, USA og Norge på vegne af det internationale samfund, har udsendt i en pressemeddelelse den 17. februar.

EU og de 3 lande mødtes i Washington DC som en del af opfølgningen på donorkonferencen i juni 2003 i Tokyo, hvor donorsamfundet forpligtede sig til at yde Sri Lanka ca. 4,5 milliarder dollars over en 4-års periode i genopbygningsbistand.

På konferencen var der enighed om, at EU og de 3 lande skulle påtage sig en ledende koordinations- og overvågningsrolle. Mødet blev også holdt i lyset af de seneste måneders udvikling i Sri Lanka, som ikke har været befordrende for fredsprocessen.

Danmark er ifølge udenrigsministeriet helt enig i hovedkonklusionerne på Washington-mødet, hvor det blev fremhævet

1) at dialogen i Sri Lanka om fredsprocessen snarest bør genoptages
2) at det forestående parlamentsvalg må sikres gennemført i god ro og orden
3) at valget bl.a. bør overvåges af internationale valgobservatører
4) at humanitær og rehabiliteringsbistand fortsat bør kanaliseres ind i de borgerkrigsramte områder.