Valg onsdag i Nepal med færre kandidater end mandater

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

De 7 største politiske partier og maoisterne gør samlet front mod onsdagens kommunalvalg i byerne – ligner et nederlag for Kong Gyanendra

Af Malene Lærke
journalist og udviklingsarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke i Nepal.

I Tansen i Palpa distriktet i den vestlige del af Nepal er situationen anspændt. De 7 største politiske partier demonstrerer i gaderne op til onsdagens kommunalvalg, og maoisterne ligger i en ring omkring byen med 3.500 mand.

– Selve ordet valg er smukt, fordi det er tegn på demokrati, men det der sker i vores land lige nu er ikke smukt. Jeg tror ikke, kommunalvalget vil gøre situationen bedre og det har intet med demokrati at gøre, siger Jaya Karki, der er student fra Tansen og netop kommer fra busstationen, hvor studerende om morgenen havde en konfrontation med politiet i protest mod valget.

Det kan være svært at forstå, hvordan politiske partier råber op om genindførelse af demokrati og samtidig demonstrer imod et valg, mens en enevældig konge forsøger at afvikle et valg på trods af massiv modstand og samtidig sætter politiske ledere i fængsel. Men helt ulogisk er det ikke.

Partierne mener, at valget – det første siden 1999 – kun har til hensigt at legitimere kong Gyanendras magtovertagelse 1. februar sidste år, hvor han afsatte regeringen og indsatte sit eget kabinet. Partierne kalder valget en farce, og blandt nogle vælgere er der fodslag:

– Et valg kan ikke lade sig gøre, når de politiske partier ikke er med. Det bliver blot kongens folk, der kommer til at sidde på magten og hvor er vi så henne? Politikerne er kun i politik for at få ris, men det er det bedste bud vi har. Jeg ville gerne have et valg – men det skal være fredeligt, siger Madhav Pandey fra Tansen, der er arbejdsløs og har brugt de seneste dage på at afvise rygter om, at han stiller op til valget.

– Jeg kan simpelt hen ikke tage kongens projekt alvorligt, siger han.

Kommunalvalget er et af de centrale løfter, som kongen afgav, da han tog magten sidste år.

Også i 2002 afsatte kong Gyanendra den siddende regering netop fordi, politikerne ikke havde været i stand til at gennemføre valg til parlamentet.

– Kong Gyanendra er alt for ambitiøs. Dette er blot et bevis på hans store ego, valgene har intet med demokrati at gøre. Han vil blot sætte det aftryk i det nepalesiske folks hjerte, at han er stærkere end de politiske partier, siger Gyan Raj Timilshinka fra Tansen. Han er til dagligt skrædder og sympatiserer med maoisterne.

– De er de eneste, som kæmper for os fattige. Vi har ingen uddannelse og vi har ingen magt, så hvad andet kan vi gøre end at tro på dem. Jeg tror på demokrati – men ikke i kongens version, siger han.

Geværets magt

I landområderne taler maoisterne imod valget med geværets magt. Sammen med partierne indgik maoisterne i november en 12-punkts aftale, der forpligter parterne til at danne en fælles, midlertidig regering, der skal vippe kongen af magten og gennemføre valg til en ny grundlovsforsamling.

Kongen har ikke mange trumfer tilbage på hånden, og ej heller mange venner han kan spille kort med. Hans reaktion på partiernes protester har været massearrestationer af politikere og udgangsforbud, når partierne har annonceret demonstrationer i hovedstaden Kathmandu.

Kong Gyanendra udskrev valget uden at tage de 7 politiske partier med på råd.

– Når kongen ikke konsulterede de politiske partier er det ikke demokrati men enevælde. Det er tegn på, at vi lever i et diktatur, og dette valg skulle slet ikke finde sted. Vi kan som politiske partier ikke være med til at støtte et diktatur og legitimere kongen, siger Rajendra Govind Shresta, medlem af Nepals Kongresparti og borgmester i distrikt 5 i Tansen. Sammen med andre politikere deltager han i kampagnen imod valget.

I øjeblikket ser det ud som om, de politiske partier og maoisterne får sat kongen skakmat. De royalistiske myndigheder mangler desperat kandidater. Ud af 58 kommuner, vil der i de 22 ikke være noget egentligt valg, da blot en person er på valg.

Til de i alt 4.146 ledige pladser i byrådene var der kun 3.654 tilmeldte kandidater, da fristen for opstilling udløb torsdag den 26. januar. Lørdag havde 604 trukket deres nominering tilbage af frygt for repressalier fra maoisterne.

En kandidat er blevet dræbt, en anden ligger på hospitalet med skudsår. Nogle kandidater har søgt beskyttelse på kaserner for at undgå afstraffelse. Andre har trukket sig efter pres fra familien.

I Tansen sad Pom Kumari Bhattarai, mor til Dhatnanda Bhattarai hele fredag udenfor Distrikts Administrationskontoret og græd. Hun håbede at få sin søn til at trække sit kandidatur tilbage. Han var den eneste kandidat, der havde meldt sig.

Kongen er gud

Uantastet af manglen på kandidater, fortæller kong Gyanendra sin befolkning, at hvis de stemmer på den rigtige kandidat, vil alle problemer i Nepal blive løst. Og der bliver lyttet til kongen, der betragtes som inkarnationen af hinduguden Vishnu.

– Jeg støtter kongen, for han har ikke noget ved at vinde ved at udskrive valg. Han har allerede den totale magt, men de politiske partier er opportunister og er kun politikere for at tjene penge. Kongen gør det her af kærlighed til Nepal, siger Ram Prasad Sharma fra Tansen, der er pensioneret skolelærer.

Nirmal Shresta, der skriver politiske analyser i aviserne Butwal Today og Janasamgharshar National Daily, mener ikke, det er demokrati, som ligger nepalesernes hjerter nærmest i disse dage. De vil blot have fred.

– Folk har hørt om valget i Irak og de ved, det ikke gav fred. For os er valg synonym med fred, men vi har krig og derfor kan vi ikke have et valg. Folk tror ikke på at valget bringer fred. Det eneste de har set indtil nu er vold, vurderer Nirmal Shresta.

Han beskriver det, som han kalder nepalesernes evige dilemma.

– Folket bliver mast mellem de politiske partier og kongen. De vil gerne være loyale overfor de politiske partier, men de har også stor respekt overfor kongen. Mange har ingen uddannelse og brug for nogen, der kan fortælle dem, hvad der er rigtigt – og derfor er de i et konstant dilemma. Men de ved, de vil have fred, siger Nirmal Shresta.

Den 13. februar er det 10 år siden maoisterne skød “folkets krig” i gang. En konflikt der har kostet 12.500 nepalesere livet indtil videre.

Kong Gyanendra har lovet valg på alle niveauer inden midten af april 2007.

Kilde: www.ms.dk