Valgløfte fra Sisi: Broderskabet skal udslettes

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det Muslimske Broderskab vil ikke længere eksistere i Egypten, hvis Abdel Fattah al-Sisi som ventet vinder præsidentvalget senere på måneden. Det bekræfter den militære leder i et tv-interview.

Egyptens efter alt at dømme kommende præsident har ikke i sinde at række en forsonende hånd ud til det bandlyste Muslimske Broderskab, hvis han vinder valget senere på måneden.

Det mere end antydede han i et interview med egyptisk tv tirsdag aften.

Sisi beskyldte Broderskabet for at have forbindelser til voldelige militante grupper og sagde samtidig i interviewet, at der er afsløret to attentatplaner mod ham.

Det skriver den egyptiske avis Al-Masry Al-Youm.

På spørgsmålet om, hvorvidt Broderskabet vil ophøre med at eksistere, hvis han vinder præsidentvalget, svarede Sisi:

”Ja, det er korrekt.”

I interviewet understregede han, at det ikke var ham, der afsatte præsident Mohamed Mursi – der har sine rødder i Det Muslimske Broderskab – men at det var det egyptiske folk.

Egypten præget af blodig uro

Broderskabet beskylder Sisi, som er tidligere hærchef, for at have gennemført et kup mod den demokratisk valgte præsident Mursi.

Siden Mursi blev væltet, har militante grupper gennemført en lang række angreb mod blandt andet politistationer, lige som landets indenrigsminister overlevede et attentatforsøg i september.

Volden har kostet flere hundrede medlemmer af sikkerhedsstyrkerne livet, ligesom hundredvis af Broderskabets støtter er blevet dræbt under Egyptens seneste politiske uroligheder. Tusinder af andre er fængslet på grund af deres politiske aktiviteter.

Det militærstyre, som med Sisi i spidsen har regeret Egypten siden sidste år, har forbudt Broderskabet. Den islamistiske bevægelse har vundet samtlige valg siden Hosni Mubarak blev væltet fra præsidentposten i februar 2011.

Modkandidat: Korruption er problemet

Sisi er storfavorit til at vinde præsidentvalget den 26.-27. maj. Hvis han vinder som ventet, indtræder han i en lang række af præsidenter, der er kommet fra militærets top.

Traditionen med, at præsidenten findes i militærets rækker, har kun været afbrudt af Mohamed Mursis præsidentperiode. Mursi, som blev valgt ved Egyptens første demokratiske og frie valg i 2012, nåede at sidde et år på posten, inden han blev afsat i juli sidste år.

Sisis eneste anden modstander ved valget er venstrefløjskandidaten Hamdeen Sabbahi, som lidt overraskende blev nummer tre ved præsidentvalget i 2012.

Sabbahi har især opbakning blandt vælgerne i storbyerne, heriblandt mange af de aktivister, der indledte de første protester mod det egyptiske styre i januar 2011.

Han sagde tirsdag, at det er korruptionen, der først og fremmest undergraver det egyptiske samfund, og at det er afgørende at tage kampen op mod dette problem.

”At gå til kamp mod korruption er det første skridt i retning af at genopbygge landet,” sagde Sabbahi.