Den danske ambassadør i Indien har et godt forhold til landets nye premierminister, Narendra Modi. Det kan være afgørende for at forbedre forholdet til Indien, som lagde Danmark på is i forbindelse med Niels Holck-sagen.
Svane og Modi
Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, har gennem længere tid haft et godt forhold til BJP-leder Narendra Modi (63), der i sidste uge vandt en knusende sejr ved det indiske parlamentsvalg og dermed bliver kæmpelandets nye premierminister.
Avisen Hindustan Times skriver ifølge Berlingske tirsdag, at Danmark er en ”ven” af Indien, og at den danske ambassadør ”siges at være en af de få udsendte, der møder Modi, når han har lyst” (mere om Svane neden for).
Danmark har haft et belastet forhold til Indien, siden danske myndigheder i 2011 afviste at udlevere våbensmugleren Niels Holck, som Indien ønskede at stille for en indisk domstol.
Striden om Niels Holck gik bl.a. ud over den danske eksport til Indien, der styrtdykkede i 2012, ligesom visumreglerne blev fortolket strengt overfor danske gæster, herunder turister.
Hård kritik for massakre
Narendra Modi og hans parti, det hindu-nationalistiske Bharatiya Janata (BJP), vandt den mest overbevisende sejr, inderne har oplevet i tre årtier.
Med 282 ud af parlamentets 543 pladser har BJP flertal og kan regere uden koalitionspartnere – mere om BJP på http://en.wikipedia.org/wiki/Bharatiya_Janata_Party
Modi mødtes tirsdag med præsident Pranab Mukherjee og erklærede formelt, at han vil danne en ny regering.
Han bliver efter planen taget i ed på mandag.
Modi og BJP har tidligere været udsat for hård kritik på grund af massakren på muslimer i delstaten Gujarat i 2002, et år inden Modi blev ledende minister i den vestlige delstat, der grænser op til Pakistan.
Han blev beskyldt for ikke at have gjort nok for at stoppe de religiøse optøjer, som kostede over tusind mennesker livet, først og fremmest muslimer – læs meget mere på http://en.wikipedia.org/wiki/2002_Gujarat_riots
De blev slået ihjel af vrede hinduer – et hævntogt, som ifølge Human Rights Watch var planlagt i samarbejde med myndighederne, skriver Berlingske.
Mere om Narendra Modi på http://en.wikipedia.org/wiki/Narendra_Modi
Danmarks mand i Delhi
Freddy Svane kom til udenrigstjenesten i 1982, samme år han blev færdig som cand.phil. i historie.
Det meste af tiden har gårdejersønnen fra Lolland ikke beskæftiget sig med u-landsproblemer, men været posteret i kontorer under den dav. Nord-gruppe.
I 2005 blev han ambassadør i Japan og var fra 2008 til 2010 en afstikker i det dav. Landbrugsråd som direktør, kort før fusionen til Landbrug & Fødevarer.
Svane kom tilbage til udenrigsministeriet som led i en “historisk stor rokade”, der forberedte Danmark EU-formandskab i foråret 2012. Rokaden betød bl.a., at flere end 50 ambassadører fik nye arbejdspladser.
Den nu 56-årige diplomat blev posteret i New Delhi fra 1. september 2010 og har således snart haft fire år til at bygge politiske, økonomiske og kulturelle broer mellem Danmark og det store vækstland i Sydasien.
I begyndelsen så samarbejdet mellem Danmark og Indien da også ud til at blive langt og vellykket.
På et besøg i Delhi i december 2010 underskrev dav. udenrigsminister Lene Espersen (K) en aftale om at oprette en Fælles Kommission, der lagde rammerne for et fremtidigt samarbejde, som skulle gavne begge lande.
Året efter nåedes imidlertid et lavpunkt, da den indiske regering fastfrøs de officielle forbindelser til Danmark.
Udmeldingen skete på grund af utilfredshed med de danske domstoles afgørelser om at nægte at udlevere den danske statsborger Niels Holck til retsforfølgelse i Indien.
“Mørk sky på solbeskinnet vej”
En skuffet Freddy Svane sagde dengang:
”Det er jo klart, at det her er en mørk sky over den solbeskinnede vej, vi i fællesskab havde anlagt, men nu må vi så håbe på, at skyerne, som de jo normalt gør, forsvinder på et eller andet tidspunkt, og det skal vi arbejde for”.
”De fremtidige perspektiver, der blev lagt og undertegnet i december (2010), ville have indebåret et kvantespring i vores samarbejde”.
Men Svane anslog den positive tone og lagde en velkomsthilsen på den danske ambassades website med overskriften “Good vibrations” – se den på http://indien.um.dk/en/about-us/the-ambassador-welcomes
Se og hør også hans urokkede begejstring for kæmpelandet i alle henseender i en optagelse lagt ud på youtube i august 2012 på http://www.youtube.com/watch?v=rvm4Sfc0tR0