Strid om en hellig plads i Sri Lanka resulterede for nylig i, at buddhistiske tilhængere jævnede en islamisk helligdom med jorden, skriver BBC online.
Helligdommen var rejst på en hellig buddhistisk gravplads i byen Anuradhapura, som står på Verdensarvslisten under FNs Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur (UNESCO).
Munken Amatha Dhamma Thero, der stod bag ødelæggelserne, anklager muslimer for at ville omdanne helligdommen til en egentlig moské. Beskyldningerne bliver tilbagevist af muslimer. Den sri lankalske regering meddelte først, at helligdommen, der i følge lokale talsmænd var 300 år gammelt, skulle rekonstrueres – de har dog siden trukket løftet tilbage.
I 1982 blev Anuradhapura optaget på Unescos Verdensarvsliste pga. sine mange religiøse templer og monumenter. Den singhalesiske befolkning er altovervejende buddhistisk, men pladsen hvor det styrtede monument stod, har traditionelt fungeret som et samlingssted for religiøse handlinger på tværs af religion.
Ødelæggelserne, der blev anført af omkring 100 munke, vakte derfor beklagelse blandt både muslimer og buddhister. De to grupper har hidtil levet fredeligt side om side i Sri Lanka. Men en kommentator beskriver nu, at muslimer oplever en spirende nervøsitet for at enkelte personer forsøger at opildne til konflikt blandt de to religiøse grupper.
Den hellige by Anuradhapura
Den hellige by, Anuradhapura blev etableret i 380 f.kr. og blomstrede i 1300 år som en politisk og religiøs hovedstad, indtil den blev forladt efter en invasion i 993. Byen har et rigt omfang af paladser, templer og monumenter som er blevet tilgængelige igen efter i mange år at ligge hengemt i junglen.
Religion i Sri Lanka
Sri Lanka blev i 2008 rangeret som det 3. mest religiøse land i verden. Buddhisme udgør den dominerende religion med 70 % tilhængere. Hinduisme tegner sig for 15 % af befolkningen, og muslimer og kristne for hver 7,5 % af befolkningen.