World Resources Institute har lavet en model, hvor man ser på vandmangel sammen med andre faktorer, og her peger den grønne tænketank på, at modellen kan bruges til at forudsige risikoen for vandkonflikter i det kommende år.
Konflikt og krig forårsaget af vandknaphed er ifølge flere eksperter ikke kun et fænomen for den moderne tidsalder, og flere af de nævnte områder herunder har levet med stridigheder om vand i mange år. Det er imidlertid steder, hvor vejen fra knaphed på vand til vold er ganske kort, og strid kan bryde ud i lys lue i de kommende år.
Kashmir: De seks vigtige floder
”Blod og vand kan ikke flyde samtidigt,” lød det fra den indiske premierminister, Narendra Modi, tilbage i 2016.
Det lyder måske kryptisk i mange ører, men i Pakistan forstod man den udmærket.
Budskabet faldt nemlig efter et terrorangreb på indiske soldater i Kashmir, og han henviste til Indus-traktaten, der er en aftale om fordeling af de strømmende vandressourcer, som har deres udspring i den omstridte region på kanten af Himalaya.
Pakistanske parlamentsmedlemmer reagerede ved at nævne, at en udtræden af pagten ville være det samme som en krigserklæring. Indus-traktaten, der fordeler seks store floders udspring mellem de to atommagter, består foreløbigt, men det gør striden om Kashmir i den grad også.
Mellemøsten: Knastør region
Det handler om Ilisu-dæmningen, hvor man lige nu er i færd med at fylde vandreservoirer. Det foregår det sydøstlige Tyrkiet i en region primært med indbyggere af kurdisk afstamning. Konsekvensen har været, at man har været nødsaget til at rømme den historiske by Hasankeyf, men også i Irak frygter man konsekvenserne af byggeriet.
Det er nemlig på en af Iraks to store floder, Tigris, og det betyder, at der strømmer mindre vand ned gennem Irak. Irak har ytret sin utilfredshed med projektet, men kan nok ikke gøre så meget ved nabolandets handlinger. I stedet må regeringen i det plagede land leve med, at de massive protester, vi har set i flere måneder, også drives af vandknapheden.
Jordanfloden og Gholanhøjderne er andre ømfindige punkter, når det drejer sig om uroligheder og strid om vand i den vandknappe region.
Sahel: Ørkenspredning og ekstremisme
Ørkenspredning er et alvorligt problem i Sahel-regionen, som markerer grænsen for Sahara mod syd. Det er en af årsagerne til, at vold og ekstremisme også breder sig. Den kæmpemæssige Tchad-sø er gennem mange år svundet ind, og det har ført til kamp om vandet. I første omgang mellem nomader og bønder, men i dag hærger terrorgruppen Boko Haram i området.
en rapport bestilt af det tyske udenrigsministerium eksempelvis.
er et projekt med mål om at plante træer på tværs af Afrika langs Sahel-bæltet. Det skal ikke blot gavne klima og miljø, men også sørge for frodigere land, øget beskæftigelse og fred, håber aktørere.
Vestafrika: Kamp om Nilen
Nilen er så tæt knyttet til Egyptens historie og identitet, at de føler et vist ejerskab over den. Derfor er Etiopiens store dæmningsprojekt en torn i øjet på naboerne nordpå.
Den tidligere præsident Mohammed Morsi var ret bastant, når han talte om Egyptens modstand mod etiopiernes projekt. Ved et møde med den daværende regering blev der diskuteret forskellige forslag, eksempelvis at støtte oprørsgrupper i Etiopien. Forsamlingen var ikke klar over, at mødet blev transmitteret direkte.