Ved du nok om Indien? Hvis ikke og vil du vide meget mere – så læs her

Forfatter billede

Af Lis Garval
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktionsledelse

Vi kender alle Indien. Eller gør vi? Vi ved måske nok, at Indien er mere end fattigdom, at det er verdens største demokrati, har verdens næststørste befolkning med 1,2 milliarder og klodens fjerdestørste økonomi.

Vi ved, at Indien er interessant for dansk erhvervsliv, og at tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) som særlig Indien-ambassadør skal forsøge at give Danmark fordel af den indiske økonomiske vækst.

Vi ved også, at indiske IT-specialister klarer opgaver for globale klienter, og vi kender gravmælet Taj Mahal.

Nogle ved måske også, at Indien har den største filmindustri i verden – hvis man regner med producerede film – og har sin første kvindelige præsident, der gennem hele sin politiske karriere har haft fokus på de indiske kvinder og deres rettigheder, nemlig Pratibha Patil fra Kongrespartiet.

Men ingen kan siges at kende Indien og hver eneste af de 28 delstater og 6 territorier – plus hovedstadsterritoriet Delhi – og dets mere end 100 sprog og talrige meget forskellige etniske grupper og kulturer.

Hvortil kommer Indiens rolle som regional stormagt og international nøglespiller, på den politiske som den økonomiske bane.

Men der er kendere på mange af områderne. Eksperter i indisk økonomi og politik, i indisk film, kaster og i socio-kulturelle forhold, og dem har Den Internationale Højskole inviteret til Helsingør og seminaret “Indien – en kommende stormagt” den 4.-6.november 2011.

Perlerække af navne

Følgende er parat med deres viden, når weekendseminaret om kæmpelandet løber af stablen på den historiske højskole fra 1921:

* Helle Ryslinge – filminstruktør
*Jesper Boysen – projektmedarbejder i Det Danske Kulturinstitut
* Ole Lønsmann Poulsen – fhv. dansk ambassadør i bl.a. Indien og Kina
* Thomas Sehested – senior rådgiver i kommunikationsbureauet e-Types
* Aase Mygind Madsen – lektor på Den Sociale Højskole i Århus
* Rajagopalan Sampatkumar – fhv. sekretær for International Society for Human Values, Geneve, og lærer på højskolen,
* Erling Dessau – fhv. UNDP-repræsentant i en række asiatiske lande, bl.a. Indien og
* Jørgen Dige Pedersen – lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

I indbydelsen hedder det:

”På seminaret vil forskere og eksperter beskrive og analysere Indiens nuværende og kommende potentialer og udfordringer med foredrag om økonomi og politik, om kultur og filmindustri, om klasser, kaster og stammefolk, om delstater og centralmagt, om global position og udenrigspolitik etc.”

Seminaret er led i højskolens weekend-serie om BRIKS-landene, som indledtes sidste efterår med Kina, blev fulgt op med Rusland i foråret 2011 og nu har fokus på Indien. I 2012 kommer turen til Brasilien og Sydafrika.

Første programpunkt står Helle Ryslinge og Jesper Boysen fra Det danske Kulturinstitut for: ”Bollywoodfilm og kulturelt diplomati”. De viser dokumentarfilmen “Larger than Life” om Bollywood-fænomenet og lægger op til debat om den indiske kultursatsning.

I forbindelse med debatten kan man håbe, at den nu afdøde film-instruktør Satyajit Ray – udråbt som en af de største i verden – bringes ind i billedet. Den eksklusive filmproduktionen fra Calcutta er et spændende alternativ til masseproduktionen i Mumbai (Bombay) og Chennai (Madras).

Satser på det globale

Søren Launbjerg, forstander for Den internationale Højskole, har tidligere fortalt U-landsnyt, at højskolen i stigende grad vil sætte fokus på globale temaer:

– Med weekendkurserne, der er en nyskabelse, henvender vi os vi til dem, der er interesseret i at få en bred og samtidig dybdegående, spændende orientering, men som ikke har tid til en hel uge på højskole, sagde han da Kina-seminaret blev lanceret.

I dag peger han på de fantastiske kontraster, som Indien byder på: Inder-ne som IT-specialister og inderne som stadig bundet af kastesystemet. Han ser også Indien som en collage af kulturer og siger, at programmet afspejler, hvordan inderne definerer sig selv indadtil og ufdadtil.

Af højskolens nuværende 62 elever er der 27 udlændinge, hvoraf en enkelt er fra Indien. Elever og lærere deltager i seminaret.

Detaljeret program, der også indeholder praktiske oplysninger for kurset, findes i U-landsnyts kalender under dato den 4.november 2011 – se http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/stort-seminar-om-indien-den-kommende-stormagt