Vendepunkt i Ugandas kamp mod tortur

Redaktionen

Uganda har en kedelig verdensrekord. Det østafrikanske land er det mest forsinkede af de 38 lande, der endnu ikke har afleveret den første rapport til FNs Komite mod Tortur.

Rapporten skulle være afleveret den 25 juni 1988. Ifølge FNs Konvention mod Tortur skal alle landene aflevere en rapport, inden der er gået et år, efter at de har ratificeret konventionen.

I 2004 kommer det historiske vendepunkt i kampen mod tortur i Uganda, når den ugandesiske regering afleverer sin rapport. Takket være 300.000 kr. i støtte fra den danske ambassade i Kampala, kan Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT) i København støtte Ugandas regering i bestræbelserne på at skrive rapporten færdig, skriver IRCT i en pressemeddelelse fredag.

Projektet, der skal føre til, at Uganda afleverer rapporten, koordineres af IRCT i samarbejde med Ugandas Udenrigsministerium.

Formålet med projektet er at give den ugandsesiske regering den nødvendige viden og de nødvendige ressourcer til at skrive rapporten færdig. Det er helt afgørende, at det er Ugandas regering, der har ansvaret for færdiggørelsen og afleveringen af rapporten.

På et 5 dages seminar i Uganda den 12-16 januar deltager embedsmænd fra forskellige ministerier i Uganda sammen med NGO-folk og ledende repræsentanter for regeringen i Kampala for at lære mere om den proces, som rapportskrivningen er en del af.

Det danske medlem af FNs Komite mod tortur, lægefaglig konsulent i IRCT Ole Vedel Rasmussen, er vejleder på seminaret sammen med juridiske eksperter fra International Commission of Jurists, ICJ, og Association for the Prevention of Torture, APT.

Rapporten til FNs Komite mod Tortur er af stor betydning for dialogen mellem de lande, der har ratificeret FNs konvention mod tortur, og komiteen. Dialogen er vigtig for bestræbelserne på at forbedre menneskeretssituationen i de enkelte lande, så de kommer tættere på at overholde konventionen.

Hele processen og indsamlingen af materiale og statistik om tortur i Uganda spiller en stor rolle for bevidstheden om regeringens forpligtelse til at forebygge tortur og rehabilitere torturofre.

Seminaret åbnes af den danske ambassadør i Uganda, Stig Barlyng. De juridiske eksperter, der står for seminaret sammen med Ole Vedel Rasmussen, er Anna-Lena Svensson-McCarthy fra ICJ og Edouard Delaplace fra APT.

Desuden deltager projektkoordinator Jens Kjærgaard Nielsen fra IRCT i seminaret.

Yderligere oplysninger hos medie koordinator Poul Struve Nielsen, IRCT, 33 76 06 49 og 23 34 55 09.

IRCTs hjemmeside er www.irct.org