Venstre kender vi – hvad vil SRSF med udviklingsbistanden?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kommentar af Jann Sjursen

Venstre holdt landsmøde i weekenden, og det fik Folkekirkens Nødhjælp, IBIS og Mellemfolkeligt Samvirke til via en annonce at rette en appel til partiet om ikke at svigte verdens fattigste. For Venstre vil skære 2,5 mia. kroner på bistanden til verdens fattigste.

Det skal så være til fordel for skattelettelser til nogle af verdens rigeste borgere – nemlig befolkningen i Danmark.

Appellen blev ledsaget med bemærkninger om, at Venstres ønske om skære i udviklingsbistanden er ”udansk og ikke det Venstre, vi kender”.

Den antagelse holder imidlertid ikke. Sagen er den, at besparelses-forslaget netop minder om det Venstre, vi kender fra ti år med regerings-magten!

Under VK-regeringen blev udviklings-bistanden jo barberet, til den til sidst havnede på 0,8 procent af BNI (bruttonationalindkomsten).

Samtidig blev den såkaldte MIFRESTA-ramme, der i 2005 skulle have nået et niveau på 0,5 pct. af BNI, helt skåret væk. Så Venstre ved man desværre, hvor man har, når det gælder udviklingsbistanden!

Til regeringen: Det er fatalt…

Derimod er det fatalt, at vi ikke ved, hvor vi har den nuværende regering!

Før Folketingsvalget tordnede Socialdemokraterne, de radikale og SF mod VK-regeringens besparelser, og partierne lovede, at u-landsbistanden igen skulle op på en (fuld) procent af BNI.

Det kom da også til at stå i regeringsgrundlaget. Ekstra midler til miljø, fred og stabilitet (MIFRESTA) er derimod en saga blot!

U-landsbistanden kom op på 0,83 pct. i år – og det niveau ønsker regeringen at fastholde næste år.

Hvornår det er hensigten at nå den ene procent, er der ingen, der ved. For det vil regeringen ikke svare på og undskylder sig med den økonomiske krise – altså dybest set det samme argument som Venstre bruger for at skære i bistanden.

Se dog til Sverige

Det er mildest talt uforståeligt, at regeringspartiernes mærkesag ikke bliver løftet sammen med Enhedslisten:

I Sverige har den borgerlige regering fremlagt et finanslovsforslag for 2014, der fastholder den svenske udviklingsbistand på 1 pct. af BNI. Bare nævnt til inspiration for de danske regeringspartier – og selvfølgelig også for Venstre og de borgerlige partier!

Værre bliver det også af, at den danske regering er bremseklods i EU i forhold til indførelse af en skat på finansielle transaktioner.

En skat, der kunne bruges til at give nye midler til udviklingslandene – og som regeringspartiernes medlemmer og landsmøder har vist stor interesse for. Bl.a. i forrige weekend, hvor Socialdemokratiet og de radikale holdt landsmøde.

Hvor Venstres nedskæringspolitik over for verdens fattigste er genkendelig, er der god grund til at fastslå, at regeringspartierne og deres manglende vilje til fortsat at hæve udviklingsbistanden ikke er til at kende fra det, partierne sagde før valget.

Timbukutu Fonden betalte annoncen

Jeg ved ikke, om Timbuktu Fonden, der finansierede de tre organisationers annonce i Jyllands Posten, er med på at bruge flere annoncekroner på appeller til de politiske partier og deres landsmøder.

I givet fald bør regeringspartierne så absolut være i målgruppen!

De må se at få gjort noget ved sagen og få lagt en plan for, hvordan bistanden igen kommer op på 1 % af BNI som i Sverige. Et forslag kunne være at gøre det til et 2020 mål.

Jann Sjursen er generalsekretær for Caritas Danmark samt tidl. minister og partiformand.

Indlægget bringes torsdag i dagbladet Politiken, men er efter forfatterens ønske stillet til rådighed for læserne af U-landsnyt.dk