Hvis partiet Venstre kommer til magten efter det kommende valg vil der blive skåret omkring 2,5 milliarder kroner i udviklingsbistanden har partiet tidligere meldt ud. I et interview med Berlingske forklarer partiets udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen, hvordan nedskæringerne skal udmøntes.
Målet er ikke som sådan at spare præcis 2,5 milliarder, siger han, men at skære bistanden ned til 0,7 procent af BNI – som er det niveau FN anbefaler medlemslandene at yde. Danmark yder i dag omkring 0,85 procent, hvilket svarer til knap 17 milliarder kroner.
Der skal mere fokus på Afrika og mindre på Latinamerika og Asien og så skal der fokus på vækst og beskæftigelse, lyder det. Desuden vil han gerne skrue ned for budgetstøtten – altså den del af bistanden, der skydes ind i modtagerlandenes statskasser, så regeringerne selv kan bestemme, hvordan de skal bruges.
En del af spareøvelsen bliver at gøre op med det, som Jakob Ellemann-Jensen kalder “development-darlings” – lande, som har modtaget dansk bistand i årtier uden at der i dag kan spores synlige effekter.
Han peger på det sydlige Afrika men afviser at pege på bestemte lande. Men ser man på er kort over Afrika og på hvilke lande Danmark yder bistand til så springer Mozambique i øjnene.
Landet har været partnerland for Danida siden 1992 og Danmark har været engageret i landet siden tiden før uafhængigheden i 1975. i 2014 gav Danmark 323 millioner kroner i bilateral bistand til Mozambique.
Det øgede fokus på Afrika skal ske på bekostning af Latinamerika og Asien, siger han i interviewet.
At Venstre mener, at Danmark skal fokusere på Afrika og drosle ned eller helt stoppe bistanden i andre verdensdele er ikke nyt. Da partiet sad i regering indtil 2011 blev et besluttet at afvikle den danske bistand i Latinamerika.
Dog lader det til, at Venstre vil fortsætte med at yde stor bistand til Afghanistan, som er det land, der modtager flest bistandskroner fra Danmark.